Giro Fesztivál Székesfehérvár

2019.10.09. 12:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 9. (szerda)
Élménytekerést, interaktív programokat és nagykoncertet ígér október 19-e
 
 
 
 
 
Székesfehérvárra érkezik a 2020-as Giro d’Italia Nagy Rajtjára hangoló országos roadshow. Az október 19-én, szombaton megrendezésre kerülő Giro Fesztivál Székesfehérvár egész napos sportos és élményekkel teli programsorozatáról sajtótájékoztatón számolt be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Mészáros Attila alpolgármester, valamint a fehérvári kerékpáros szervezetek nevében Oláh Gábor, a Szingo Szabadidős Sportegyesület képviselője.
 
Május végén ismerhette meg a világ, hogy a Giro d’Italia 2020-as Grande Partenzaja Magyarországról rajtol, a verseny harmadik napján pedig, 2020. május 11-én, hétfőn a világ egyik legnagyobb országúti kerékpárversenyének mezőnye Fehérvárról indul majd útnak az országban töltött utolsó 197 kilométerre. A tény, hogy Magyarország adhat otthon a magas rangú, világszerte nézett esemény egy szakaszának, mind országosan, mind a város számára hatalmas marketing- és sportdiplomáciai értékkel, szemléletformáló lehetőséggel bír.
 
A szervezést összefogó országos csapat és a városok egyetértettek abban, hogy a munkájuk nem merülhet ki az esemény májusi vendégül látásában. A magyarországi szervezők országos roadshowt hirdettek, hogy elvigyék a kerékpározás örömét az ország számos pontjára. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: májusban az egész világ szeme Magyarországon lesz majd, hiszen a versenyt a tavalyi évben napról napra több mint 800 millióan követték. „Míg a világ ránk, addig mi magyarok a kerékpározásra fogunk figyelni. Nemcsak egy versenyt szervezünk, hanem célunk a magyar kerékpározás ügyének a fellendítése is. Ennek szellemében érkezik október 19-én a Giro d’Italia Nagy rajtjára hangoló fesztivál Székesfehérvárra.” – emelte ki a kormánybiztos, aki elmondta, hogy a számos népszerűsítő program mellett nagy hangsúlyt fordítanak az infrastrukturális fejlesztésekre is. Jövőre elindul a Budapest-Balaton kerékpárút építése, amelynek egy szakasza érinti Székesfehérvárt is.
 
Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy megtisztelő és kiemelkedő a lehetőség, amelyet Székesfehérvár a kerékpárverseny hazai szakaszában kapott, és az elmúlt években végzett közös munka eredménye. „Az első pillanattól kezdve kapcsolatban vagyunk a városban működő kerékpáros szervezetekkel, mivel azt valljuk, hogy a közös gondolkodás és együttműködés a siker kulcsa. Tesszük mindezt – a Közgyűlés szeptember 20-i döntése alapján – a székesfehérvári Kerékpározás Éve jegyében. A jövő szombaton megvalósuló programok is szerves részét képzik majd a Giro helyi felvezető, szemléletváltó programjainak: reggel már egy élménytekerésen vehetnek részt az érdeklődők, a Belvárosban pedig 16 órától remek kerékpáros bemutatókkal és egyéb interaktív programokkal várunk mindenkit a Hotel Magyar Király előtti térre, ahol egy VR szemüvegben végigtekerhetnek a résztvevők a Giro magyarországi szakaszán is. Az este a 19 órakor kezdődő fergeteges Punnany Massif-koncerttel zárul majd.” – ismertette a programokat, aki hozzátette: remélik, hogy az időjárás is kegyes lesz a rendezvényhez. Mészáros Attila kiemelte, ahogy az ország sem, úgy a város sem csak egy versenyre készül. Fontos kerékpáros infrastrukturális fejlesztések vannak folyamatban, és kezdődnek majd a következő években. Úgy, mint az átadás előtt álló Széna téri kerékpárút, amely szintén részét képezi majd a Budapest-Balaton útvonalnak.
 
Az október 19-i, szombati élménytekerés programjáról a kerékpáros szervezetek részéről Oláh Gábor, a Szingo Szabadidős Sportegyesület képviselője beszélt. A sportember elmondta, hogy a szombati közös túrára és a májusig tartó programokra közösen készülnek a helyi szervezetek. Ahogy fogalmazott, a Giro útvonalán tartott közös kerekezés 10 órakor indul majd az Országalmától. A városhatárig rendőri felvezetéssel haladó tömeg két táv közül választhat majd: a rövidebb, 40 kilométeres, Székesfehérvár – Nádasdladány oda-vissza távra a hobbi- és túrakerékpárosokat várják, míg az edzettséget igénylő, 75 kilométeres országúti etapra, amely Székesfehérvár – Nádasdladány – Berhida – Pétfürdő – Várpalota – Ősi – Nádasdladány – Székesfehérvár útvonalon halad majd végig, a gyakorlott kerékpárosokat hívják. A két csapat Székesfehérvár városhatárához visszaérve már egyéni tempóban haladhat, a KRESZ szabályainak betartásával. A befutó a Magyar Király Szálló előtti téren lesz, ahol a távokat teljesítők megkapják okleveleiket.
 
 
Az eseményről folyamatosan frissülő információk az alábbi linkeken olvashatók:
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült képek, valamint az esemény plakátja letölthető a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.