A kultúra és a turizmus összeköt

2019.10.09. 12:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 9. (szerda)
Újságírói tanulmányút Székesfehérváron. Galéria
 
 
 
 
 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hívta tanulmányútra Székesfehérvárra a belföldi újságírókat a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség.  A Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumában az „Év kiállítása” díjas Vonalba zárt történetek tárlatot nézték meg, majd részt vettek a Fénybütykölde interaktív foglalkozáson.


„A világ csodái – Felfedezések kora” – ez a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója. A program szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen immár negyedik éve szervez tanulmányutat újságíróknak. Céljuk, hogy a sajtó számára egy kis ízelítőt adjanak azokból az elsősorban vidéki múzeumi kínálatokból, amelyek az őszi fesztivál keretében megtekinthetők.

Az idei tanulmányút Székesfehérváron, a Hetedhét Játékmúzeumban indult, ahol Gärtner Petra az „Év kiállítása” díjat elnyerő Vonalba zárt történetek kurátora tartott tárlatvezetést. Az esemény megnyitóján Pokrovenszki Krisztián, a házigazda Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Székesfehérvár is otthont adhat a 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja study tour-jának. Mint mondta, a Szent István Király Múzeum mindig igyekszik részt venni az összes országos jelentőségű múzeumi eseményen, továbbá Fehérvár életében is minden kiemelt eseményen jelen van a múzeum, és hatalmas intézményi összefogással szervezik a programokat.

A város nevében F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a study tour résztvevőit. „Külön öröm, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsán alkalom nyílik rá, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen minőségi kulturális programokkal várjuk a látogatókat. Székesfehérváron adott egy csodaszép Belváros, ahol tíz kiállítóhely várja a látogatókat páratlan szellemi örökséggel. A remek szakmai csapat és a múzeumpedagógusok pedig nagyszerű programokat szerveznek ezekhez kapcsolódóan Fehérváron.” A turisztikai szakember szólt  a város kulturális intézményeiről, többek között a Vörösmarty Színházról, az önálló Alba Regia Szimfonikus Zenekarról és a két éve alapított Székesfehérvári Balett Színházról is. A városi nagyrendezvényekre is felhívta figyelmet, melyek országos hírűek: a Hetedhét Játékfesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok és az ország egyik legszebb karácsonyi vására, a Fehérvári Advent is nagyon sok látogatót vonz.

A múzeum sokkal több, mint egy egyszerű szórakoztató élmény, hiszen olyan tudományos alapon működik, olyan tudományos ismeret átadási funkciója is van, amely kiemeli a többi közül, hangsúlyozta Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum megbízott igazgatója. Az Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője kiemelte, az évről-évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedő. A fesztivál egyik célkitűzése továbbra is, hogy erősítse a köznevelési intézmények és a muzeális intézmények közötti párbeszédet. Jó és követendő példaként említette a székesfehérvári „Év kiállítása” díjas Réber-kiállítást és a Múzeumpedagógiai Nívódíjas Mindent ÉRTünk című projektet.

A kultúra és a turizmus összeköt minket, mondta dr. Fazekas Márta, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője. Örvendetes, hogy továbbra is kiegyensúlyozott a megoszlás a külföldi és a belföldi vendég, illetve vendégéjszaka-szám esetében, mi magyarok ugyanúgy kivesszük a részünket a turisztikai forgalom alakulásából. A tapasztalatok szerint egy jól összeállított, kulturális programokkal fűszerezett, megfelelő szálláshellyel kínált ajánlat népszerű a belföldi turisták körében.

A köszöntőket követően az is elhangzott, hamarosan egy újabb nagy rendezvénynek ad otthont Székesfehérvár. Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – MOKK az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, amelynek társszervezője a Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum lesz. A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényre „A játék csodái. Csodás játékok a múzeumban” címmel kerül sor november 4-én és 5-én.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.