Ízes, színes élmények és saját készítésű szütyők

2019.10.12. 14:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 12. (szombat)
Szemléletformáló Egészségpiac immár nyolcadszor.
 
 
 
Kétezer ember fordult meg szombaton délelőtt a Jancsárkertben, ahol immár nyolcadik alkalommal rendeztek Egészségpiacot. A szervezők tapasztalata szerint egyre többen nyitottak az ökotudatos életvitelre, az egészséges táplálkozásra. Ehhez kaptak megerősítést a termelői és biopiacra kilátogatók, akik ingyenesen juthattak többször használatos bevásárlószütyőhöz, végeztethettek szűréseket, illetve a helyi és környékbeli termelőktől szerezhették be a család hétvégi étkezéseihez szükséges alapanyagokat is.


A VIII. Egészségpiacra megérkezve elsőként a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjaival találkoztunk. Dobozaikkal és bögréikkel indultak bevásárolni, hogy aztán tanáraikkal közösen egészséges tízórait készíthessenek maguknak, mintát adva másoknak is. Szombaton délelőtt összesen kétezren fordultak meg a Jancsárkertben, ahol a hagyományos termelői és biopiac mellett számos programmal készültek a szervezők – a Humán Szolgáltató Intézet, az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület.  

A szemléletformálás, az egészséges, ökotudatos és helyi termékeket előtérbe helyező életforma népszerűsítésére hívták életre a szervezők a programot, amelynek immár hagyománya van Székesfehérváron. A tapasztalatok azt mutatják: egyre többen figyelnek arra, hogy milyen étel kerül a család elé, az alapanyagok mellett pedig jó tanácsokért is sokan visszajárnak az árusokhoz.

„Van élet az egyszer használatos műanyag zacskók nélkül? Csomagolásmentes vásárlás. „No waste” a háztartásban.” vagy „Hogyan maradjunk egészségesek? A szűrővizsgálatok jelentősége, figyelmeztető vizsgálati értékek.” – csak két figyelemfelkeltő cím a délelőtti pódiumbeszélgetések témaköreiből. A szervezők odafigyeltek arra, hogy akit a vásárlás mellett a szemléletváltás is érdekel, az szakemberektől kaphasson hasznos információkat.  

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok az együttműködő partnereknek szóló köszönet mellett arra hívta fel köszöntőjében a figyelmet, hogy milyen fontos a kitartás, az odafigyelés az egészségünk megőrzéséért és a Földünk megóvásáért tett lépéseknél. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy folytassuk az Egészségpiac kezdeményezést, és egyre inkább kiterjesszük az egészség fogalmát mindarra, ami eddig talán még nem is jutott eszünkbe. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szűrővizsgálatok mellett a többször használatos vászontáskák, a környezetünket kevésbé terhelő életmód is hozzátartozik az egészség fogalmához.” Mindehhez segítséget is szeretnének adni a fehérváriaknak: az önkormányzat és szakmai szervezetei rendszeresen szerveznek szűrőnapokat, illetve a civil szervezetekkel közösen is számos programot valósítanak meg. Emellett – mint elhangzott – Székesfehérvár alapító tagja az Egészséges Városok Szövetségének, aktívan dolgozik a magyarországi és európai hálózatban is.    

A pódiumbeszélgetések sorát meridiántorna színesítette, és Ludvánné Csóri Manyi varrógépe is fáradhatatlanul dolgozott egész délelőtt. Aki vállalta, hogy a színes összehúzó szalagot maga belefűzi, az többször használatos bevásárlózacskót vihetett magával. Az ősz ajándékai közül pedig a cékla került a középpontba, az színezte „jókedvűre” az Egészségfejlesztési Iroda által kínált egészséges salátát, amit szintén sokan megkóstoltak.

Az Egészségpiacon készült fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Stettler Zsuzsanna
Fotó: Simon Erika

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.