Szívvel-lélekkel játszó zenészek, összetartó közösség és megújuló repertoár

2019.10.12. 20:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 12. (szombat)
30 éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. Galéria
 
 
 
Jubileumi koncerttel ünnepelte születésnapját a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A nézőtéren, illetve a színpadon a közben felnőtté váló alapító tagok közül is többen ültek, akár együtt zenélve gyermekeikkel – ami az eltelt évtizedek erős és megtartó közösségéről szól a színvonalas művészi munka mellett. Hámori János karmester mellett színpadra léptek az egykori karmesterek: a repertoárban pedig az új darabok után játszottak filmzenét és pop-átiratokat is. Az ünnepi koncerten dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált a zenekarnak. 


Erkel Ünnepi nyitányával kezdődött a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar jubileumi koncertje a Szent István teremben. Akik egykor gyermekekként kezdtek játszani, ma már felnőttek, többen közülük gyermekükkel zenélnek a színpadon, és vannak, akik a nézőtéren várják, hogy zeneiskolai növendékek lehessenek.

A harminc éves közösséget dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a város színes kulturális életében rengeteg művészeti ág és alkotóműhely megtalálható. „Miért tudott ez kialakulni? Azért, mert van egy befogadó közösség – és vannak olyanok, amelyek pedig szívüket-lelküket beleadva előállítják azokat a kulturális értékeket, amiket szeretnének átadni.” – A polgármester mindenkinek gratulált, aki az elmúlt évtizedekben bármilyen tevékenységével hozzátett valamit a zenekar működéséhez, és egy emléklapot adott át Hámori János karmesternek.

Hámori János
karmester a fellépések, turnék sikereinek kulcsáról annyit mondott: „Szeretünk zenélni, és szívvel-lélekkel csináljuk, mindenki egytől egyig – és ha ezt a közönség érzi, annak nagyon örülünk!” A több korosztályból álló közösség az egyik legfontosabb kérdése a zenekar működésének, egy külföldi vendégszereplés – mint a legutóbbi erdélyi – például a meglévő barátságokat erősíti, illetve segít újabb kapcsolatok kialakulásában. A repertoárba szívesen vesznek be kortárs zenét vagy popzenei számok átiratait, amit a fiatalok különösen kedvelnek. 

A szombat este repertoárjában szerepeltek eddig még nem játszott művek, mint Ravel Boleroja, Alfred Reed Ballade című darabja vagy Hidas Frigyes Etűdje, majd a koncert második felében színpadra léptek Bíró Zoltán és Kovács Tamás egykori karmesterek is, megszólaltak a közönségkedvenc műfajok, stílusok, az 1492 filmzenéjével, Beatles- és a Queen-átiratokkal.

A zenekart Bíró Zoltán trombitatanár alapította 1989-ben. Európa több országában adtak koncertet, a legnagyobb külföldi sikerüket Belgiumban érték el 1997-ben. A Székesfehérváron megrendezett IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál nyitó gáláján a veszprémiekkel együtt játszották Berlioz Rákóczi indulóját, amit a Magyar Televízió élőben közvetített. Emlékezetes a 2009-es jubileumi koncert a Vörösmarty Színházban, itt búcsúzott el a zenekartól az alapító karmester. Ezt követően Kovács Tamás, jelenleg pedig Hámori János vezetésével koncerteznek. A helyiek jól ismerik a fiatal fúvósokat, akik rendszeresen koncerteznek, adnak térzenét a Belvárosban, kétévente pedig Fúvószenekari Fesztivált rendeznek.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.