Egyenlőség gyerekszemmel – Élőben a játszótérről

2019.10.16. 12:08
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 16. (szerda)
Kiállítás nyílt a Viktória Rehabilitációs Központban. Galéria
 
 
 
 
 

Székesfehérvárra érkezett az „Egyenlőség gyerekszemmel – Élőben a játszótérről” országos vándorkiállítás. A tárlatot dr. Kócza Júlia, az EBH Fejér megyei egyenlőbánásmód-referense nyitotta meg szerdán a Viktória Rehabilitációs Központban.


Idén ünnepli fennállásának tíz éves évfordulóját az egyenlőbánásmód-referensi hálózat, jövőre pedig 15 éves lesz az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Az évfordulókhoz kapcsolódva érkezett Székesfehérvárra az az országos vándorkiállítás, amely képzőművészeti és irodalmi alkotásokon keresztül mutatja meg, mit is gondolnak a gyermekek az esélyegyenlőségről.

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI hatodik osztályosai vidám népdalcsokorral készültek a szerdai kiállítás megnyitóra, majd dr. Kócza Júlia, az EBH Fejér megyei egyenlőbánásmód-referense köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2009 és 2013 között egy sikeres projekt keretében a társadalom érzékenyítésére, a hatóság szolgáltatásainak népszerűsítésére, valamint széleskörű tudásmegosztással a jogtudatosság fejlesztésére vállalkozott.

Ennek keretében az egyenlőbánásmód-referensi hálózat kialakítása mellett a komplex kommunikációs eszközöket használó  egyik legsikeresebb aktivitása 2010-ben a „Fiatalok a diszkrimináció ellen” című ifjúsági akció lebonyolítása volt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársai nagyon sok iskolába ellátogattak a projekt időszakában, és számos esély-órát tartottak a gyerekeknek különböző kommunikációs anyagok segítségével, játékos formában.

A képzőművészeti és irodalmi pályázati felhívásra 59 novella és 350  képzőművészeti alkotás érkezett. A díjazott művekből az EBH „Egyenlőség gyerekszemmel - Élőben a játszótérről” címmel országos vándorkiállítás-sorozatot indított. Az országban több mint 70  helyszínen láthatta a lakosság a 8-18 év közötti alkotóknak a hátrányos megkülönböztetésről és az esélyegyenlőségről a képzőművészet és az irodalom formanyelvén kifejezett érzéseit és tapasztalatait.

Dr. Kócza Júlia hozzátette, az alkotások jól tükrözik, hogy a gyerekek még alapvetően fogékonyak az egyenlő bánásmód szabályaira, inkább az otthoni példák torzíthatják az egyenlőségre törekvő gondolkodásmódjukat, az előítéleteket pedig az iskolák tudják kompenzálni. Ezért is fontos, hogy minél többet beszéljenek róla, tájékozódjanak.

Az „Egyenlőség gyerekszemmel – Élőben a játszótérről” című kiállítás október 25-ig ingyenesen látogatható a Viktória Rehabilitációs Központban, az Erzsébet út 20. szám alatt.

A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.