Diákok idézik meg 1956 szellemét

2019.10.18. 14:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 18. (péntek)
 
Idén is ünnepi produkcióval emlékezik a székesfehérváriak közössége az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira. A Kőnél keményebbek című darab írója-rendezője Matuz János, aki ebben az évben a Széchenyi szakgimnázium diákjaival dolgozik együtt. Az előadásban fontos szerep jut Vörös Janka jazz énekesnőnek és egy zongorának is. Az ünnepi műsor október 23-án, szerdán 16 órakor kezdődik a Városház téren.
 
 
 
 
Már a próbafolyamat finisénél tartanak az október 23-i ünnepi műsorra készülő diákok és felnőttek. A héten már az összpróbái következnek a Matuz János által írt és rendezett darabnak, és három rövid jelenetet a sajtó számára is bemutattak az előadásban főszerepet kapó széchenyis diákok.
 
A pénteki próbára dr. Cser-Palkovics András polgármester is ellátogatott, köszönetet mondott a szereplőknek, felkészítőknek és a 80 éves jubileumot ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium vezetésének, hogy diákjaiknak az iskolai időszakban is lehetővé tették a próbákon való részvételt. Mint mondta: "már évek óta hagyomány, hogy március 15-ét és október 23-át a fiatalok műsora eleveníti fel Székesfehérváron, hiszen mindkettő ünnep nagyban hozzátartozik a fiatalokhoz, és azzal, hogy ők jelenítik meg, talán közelebb is hozza ezeket az eseményeket hozzájuk." A sajtó nyilvánosságát kihasználva meg is hívta a székesfehérváriakat az október 23-án 16 órakor kezdődő ünnepi programra.
 
A próbát szintén megnézte a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium igazgatója, Horváth Lajos Zoltán, aki megköszönte a felkérést, és örömét fejezte ki, hogy a Vasvári után most egy szakgimnáziumra esett a műsorkészítők választása.
 
„Az 1956-os forradalmat, tudjuk, középiskolai padokból előlépő fiatalok, egyetemisták robbantották ki, akiknek elegük lett egy eltévedt ideológia önkényuralmából. Az elemi erővel kitörő szabadságvágy szabadságharcba torkollt, és az utolsó pillanatokban is ők harcoltak a barikádokon. Az ő tisztaságuk, hitük előtt tiszteleg 2019-ben a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mintegy hatvan diákja a Kőnél keményebbek című ünnepi műsorral” – fogalmazott Matuz János az előadással kapcsolatban. A Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa által írt és rendezett műsor – ahogyan a korábbi években is – a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál. A darab olyan formában idézi meg a történelmünket meghatározó, sorsfordító napokat, hogy mindenki számára átélhető, valóban ünnepi alkalommá tegye a közös emlékezést.
 
A műsorban fontos szerephez jut a hazai jazz- és könnyűzenei élet elismert alakja, Vörös Janka, a táncos-mozgásos tömegjelenetek koreográfusaként a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Fehérvár Táncosa, Tátrai Réka, a zenei vezető pedig Cserta Balázs. A próbák hete óta folynak, a részletek kidolgozása után a héten már az összpróbák következnek. Az ünnepi előadás október 23-án, szerdán 16 órakor lesz a Városház téren.
 
Az október 23-ához kapcsolódó ünnepi programok már 22-én elkezdődnek a városban. Reggel kilenc órakor a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél tart a Püspökség imádságos megemlékezést, és ekkor kezdődnek az iskolai rendezvények is. 9.00 órakor az Ötvenhatosok terénél a Bugát Pál Szakgimnázium ad műsort, 10.30 órakor a Tóvárosi Általános Iskola diákjainak műsorát láthatják az ’56-os emlékkeresztnél, 11.30 órakor pedig a Hotel Magyar Király falán lévő ’56-os emléktáblánál a Ciszterci Szent István Gimnázium ad műsort. Október 23-án, szerdán reggel 9.00 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.
 
A próbán készült fotók és az ünnepi műsor meghívója etölthetők a Galériából.
 
 
 
Fotó: Molnár Artúr
Szöveg: ÖKK, Fehérvári Programszervező Kft.
 
 
Kőnél keményebbek
 
SZEREPLŐK:
 
Suszter Lili: Vörös Janka, Podpinka Sándor, művezető: Szabó Miklós, Özvegy Pappné, tánctanár: Csille Ildikó, Kiss Jenő: Kovács Bence, Grumpl József: Juhász Áron, Batics János: Simon Attila, Csendesi Imre: Nyiri Bálint, Fodor Imre: Vranszki Gergő, Keszei István, költő: Schneider Martin, Középiskolás: Gaál-Takács Milán Márk, Marosi Virág: Rick Alma, Víg Kata: Horváth Alexandra, Vámosi Éva: Oláh Virág, Berger Vali: Gödri Ivett, Rapper: Hétvári Szabolcs
 
SZÖVEGMONDÓK: Bencze Kristóf, Hajnal Márk, Klima Balázs, Pinczési Ádám, Vorák Martin
 
TÁNCOSOK: Agyagási Ferenc Attila, Glócz Réka, Holdvilág Barnabás, Jákob Péter Kristóf, Meidlinger Anita, Németh Gergő, Szauer Szilárd, Vági Bogi
 
FEGYVERESEK, ÉS A HARCI SZÍN TOVÁBBI RÉSZTVEVŐI: Hargitai Nóra, Király Balázs, Kulcsár Máté, Makk Péter, Pap Fanni, Revák István, Szabados Szabolcs, Szeli Róbert, Szűcs Benedek, Tolnai Zoltán, Vörös Ákos, Vörös Richárd
 
AZ ÉG KÜLDÖTTE: Győri Áron
 
ÜNNEPLŐK: Bali Pál, Csima Roland, Dudás Péter, Hajcsik Márton, Hajnal Bendegúz, Kacz Zoltán, Koródi Gergely, Kőszegi Kristóf, Kulcsár Dávid, Mohácsi Martin, Mágó Márton, Májer Dániel, Párkány Ábel, Spankovics Ferenc, Szabó Bence, Szabó Gellért, Turzó Bence, Zsobrák Szabolcs
 
FELKÉSZÍTŐ TANÁR: Káldorné Varga Ágnes
KOREOGRÁFUS: Tátrai Réka
ZENEI VEZETŐ: Cserta Balázs
ÍRTA ÉS RENDEZTE: Matuz János
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc
székesfehérvári ünnepségei
 
2019. október 22. (kedd)
9.00 óra Szent István Bazilika, ’56-os emlékkereszt – a Püspökség imádságos megemlékezése
 
Iskolai megemlékezések
9.00 óra Ötvenhatosok tere
Házigazda: Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 
10.30 óra Szent István Bazilika, ’56-os emlékkereszt
Házigazda: Tóvárosi Általános Iskola
 
11.30 óra Hotel Magyar Király,’56-os emléktábla
Házigazda: Ciszterci Szent István Gimnázium
 
2019. október 23. (szerda)
 
9.00 óra Fejér Megyei Hírlap épülete, Ady E. u. 15.
Skorka Károly újságíró és költő emléktáblájának ünnepélyes avatója és szentelése
 
Ünnepi megemlékezés
16.00 óra „Kőnél keményebbek" – a forradalom és szabadságharc eseményeinek megelevenítése a Városház téren
 
A műsort követően ünnepi beszédek és néma koszorúzás a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél
 
További információ:
Krainhoffer Andrea
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: 06-70/443-7068
E-mail: krainhoffer.andrea@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervariprogram.hu
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.