Állandó és változó babakultúra

2019.10.19. 13:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 19. (szombat)
Játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban. Galéria
 
 
 
 
 

Moskovszky Éva játékgyűjtő, a hazai játékkultúra kimagasló személyisége tiszteletére szerveztek konferenciát szombaton Székesfehérváron. A Hetedhét Játékmúzeumban az állandó és változó babakultúra témakört járták körül a szakemberek, így többek között szó esett a Barbie baba hatvan éves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról és a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról is.


Dr. Nagy Veronika
, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője örömét fejezte ki, hogy immár húsz éve ad otthont a város a játéktörténeti konferenciának. „A babával való játék és maga a baba olyan kulturális jelenség, amely sokkal több, mint játékszer. A baba lehet tudományos megismerés tárgya sok tudományterület érintésével. A konferencián a Moskovszky-gyűjtemény tárgyairól is olyan ismereteket szerezhetnek a résztvevők, amelyek nem megismerhetőek pusztán a kiállítás megtekintésével. Segítségül hívjuk a színháztörténetet, és alkalmazzuk a pszichológiai, pedagógiai megközelítést is annak érdekében, hogy reflektáljunk olyan társadalmi kérdésekre, mint hogy az egyre terjedő, virtuális térben zajló játékok mellett szüksége van-e a mai gyerekeknek babára?".

A Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeuma által szervezett idei konferencia résztevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, a város büszke a Moskovszky-gyűjteményre és arra, hogy méltó körülmények között mutathatja be ezt a hagyatékot. „Nagyon jó dolog, hogy ehhez évről évre szakmai konferencia is társul, hiszen különleges és egyedülálló ez a gyűjtemény. Bizonyítja ezt a kiállítást megtekintő látogatók, és a konferenciára érkező, vagy éppen az év bármely szakában itt kutatást végző szakemberek száma is. Az itt látható babák egykor volt gyermekek játékai, sőt több ennél: családi történetek, sorsok, emlékek őrzői.”- zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

A Szent István Király Múzeum nevében dr. Négyesi Lajos hadtörténész, a múzeum tudományos osztályvezetője mondott köszöntőt, és a 60 éves Barbie előadáshoz kapcsolódva osztotta meg személyes, családi élményeit, amely a babához, a babázáshoz kapcsolódott. A konferencia levezető elnöke, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke, dr. Györgyi Erzsébet felvezetőjében felidézte azokat a fontos pillanatokat, eseményeket, amelyek a Fehérvári Babamúzeum, a játéktörténeti konferencia indulása és a Hetedhét Játékmúzeum alapításához kapcsolódtak.

Dr. Nagy Veronika köszönetet mondott a városnak a támogatásért, és egy-egy virágcsokorral köszöntötte Illyésné Ötvös Tündét, akinek érdeme, hogy Moskovszky Évának a gyűjtemény elhelyezésekor Székesfehérvárra esett a választása, valamint dr. Györgyi Erzsébetet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnökét. Húsz évvel ezelőtt a társaság Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezte meg az első játéktörténeti konferenciát.

A Moskovszky Éva emlékére rendezett játékkonferencia minden évben rendkívül színvonalas és hasznos programokat tartalmaz. A nap során többek között a Barbie baba hatvan éves történetéről, a térben és időben változó gyermekkorról, a szerepjátékokról, a Moskovszky-gyűjteményben látható párizsi luxusbabákról, valamint a keleti babákról és a különleges amerikai szépségről, a nagy szemű Blythe baba történetéről is érdekes előadásokat hallhattak az érdeklődők.

Idén, rendhagyó módon, kerekasztal beszélgetéssel zárult a konferencia. A program témája az európai babakultúra jelenkori perspektívái. Moderátor: Dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár, Debreceni Egyetem – Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar. Résztvevők: Dr. Györgyi Erzsébet (Kiss Áron Magyar Játék Társaság), Kalmár Ágnes (Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely), Dr. Kolosai Nedda (ELTE – TÓK), Dr. Nagy Veronika (Hetedhét Játékmúzeum), Dr. Tészabó Júlia (ELTE – PPK).

A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.