Giro-érzés Fehérváron közös kerékpározással, programokkal

2019.10.19. 21:24
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 19. (szombat)
 
 
 
A jövő évi olasz országúti kerékpáros körverseny, a Giro d`Italia magyarországi szakaszokkal indul majd. A harmadik szakasz rajtja Székesfehérváron lesz, az esemény népszerűsítése pedig javában zajlik. Szombaton Fehérváron egész napos Giro Fesztivált rendeztek, melynek első részeként a fehérvári és máshonnan érkező magyar biciklisek közösen tekertek a városból ki- és visszavezető szakaszokon. Délutántól a Zichy-ligetnél zajlottak programok, este pedig Punnany Massif-koncert zárta a fesztivált. 


Két táv közül választhattak azok, akik szombat délelőtt az Országalmától indulva részt vettek a jövő évi olasz körverseny magyarországi programját népszerűsítő élménykerékpározáson. A rövidebb túra Nádasdladányig és vissza tartott, ami közel 40 kilométer. A hosszú táv pedig a Nádasdladány – Berhida – Pétfürdő – Várpalota – Ősi – Nádasdladány vonalon haladt. Több száz kerékpáros gyűlt össze, akik a kétszeres Giro-győztes Ivan Basso vezetésével indultak el. „Azért vagyunk itt, hogy mindenki kaphasson kicsit a Giro-érzésből! Számomra is megtiszteltetés, hogy itt lehetek, hiszen tisztában vagyok vele, mit jelent a Giro, én tizenegy alkalommal versenyeztem rajta. Ez a program is mutatja, hogy a Giro d'Italia nem csak egy napról és nem csak a versenyről szól, hanem arról is, hogy sok ember együtt van és biciklizik. Magyarország számára egy történelmi esemény lesz, remek alkalom, hogy a fiatalok, gyerekek elkezdjenek biciklizni és a kerékpározásra széles körben is felhívjuk a figyelmet.” - emelte ki a sztárvendég, Ivan Basso.

Az esemény ünnepélyes megnyitóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy jövőre a Giro d'Italia hatásaként az egész kerékpározás ügye fellendülhet Magyarországon. „Nem csak a versenysport fontos, hanem a kerékpáros túrázás vagy éppen az, hogy minél többen járjanak kerékpárral munkába. Szeretnénk, a Giro a közlekedési kultúránkhoz is hozzájárulna.” - mutatott rá a kormánybiztos.

Mészáros Attila
önkormányzati képviselő maga is részt vett az élménykerékpározáson. „Nagyon megtisztelő számunkra, hogy Székesfehérvár a jövő évi Giro d`Italia aktív résztvevője lehet, hiszen a harmadik napon innen rajtol majd a mezőny. A város közgyűlés egyhangúlag döntött róla, hogy a következő néhány hónap a kerékpározás időszaka lesz Székesfehérváron. Szeretnénk minél több olyan rendezvényt tartani, ami egyrészt a versenysportra hívja fel a figyelmet, másrészt a mozgás fontosságára és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésekre. Ma valamennyi, kerékpározáshoz kapcsolódó fehérvári szervezet részt vesz ezen az élménykerékpározáson. A kétszeres Giro-győztes Ivan Basso és a magyar válogatott tagjaival együtt tekerni mindenkinek nagy élmény lesz a mai nap, délután pedig könnyedebb programokkal várjuk az érdeklődőket a Zichy-ligetben." – mondta az önkormányzati képviselő, aki a 40 kilométeres távon szállt délelőtt nyeregbe.

A CCC Development profi kerékpárcsapat magyar tagja, Valter Attila, aki augusztusban szakaszt nyert a fiatalok Tour de France-ának is nevezett Tour de l`Avenir országúti versenyen, több válogatott társával együtt szintén itt volt a délelőtti tekerésen. Mint mondta, Magyarországon még nem olyan a kerékpárosok elfogadottsága, mint Hollandiában vagy Belgiumban, de megfigyelhető a fejlődés. „A Giro-rendezésből is profitálhatunk. Ilyen neves rendezvény szerintem még nem volt Magyarországon, olyan országimázst jelent, amit mással nem lehetne elérni. Már most látom, mennyi nagy kerékpáros látogat Magyarországra. A magyar kerékpársport történetében is korszakváltozás lehet, rengeteg fiatal tehetség kezdhet el kerékpározni, látva a példaképeket és a lehetőséget. Nekem is az a célom, hogy indulhassak a Giron!” - mondta Valter Attila.

A székesfehérvári Szingo Szabadidős Sportegyesület részéről Oláh Gábor elmondta, hogy nyolc helyi szervezet fogott össze, melyek közös célja a kerékpározás népszerűsítése. A további hasonló, és a Giróhoz kapcsolódó jövő évi kísérő programokról is folyamatos ötletelés, egyeztetés zajlik, biztosak lehetünk benne, hogy valóban nemcsak egyetlen napról szólnak majd a versenyhez kapcsolódó fehérvári történések.

A közös országúti tekerésen egykori és mai versenyzők, hobbikerékpárosok is együtt haladtak. A rövidebb táv könnyebben teljesíthető volt bárki számára, a hosszabbon kicsit nagyobb tempóval haladtak. A színes forgatag már ízelítőt adhatott a szemlélőknek, milyen lesz, amikor a Giro karavánja halad majd Magyarországon. Délután pedig Székesfehérváron, a Zichy-ligetben folytatódott a fesztivál, ahol kerékpáros bemutatók és a sportághoz kapcsolódó egyéb programok várták az érdeklődőket. Virtuális pályán a versenyzéshez hasonló élményt is szerezhettek az érdeklődők. A Giro d`Italia felvezető eseményei sorába illeszkedő fesztivál a Punnany Massif koncertjével zárult.

A programokon készült fotók letölthetőek a Galériából.
Fotó: Bácskai Gergely, Molnár Artúr
Szöveg: Somos Zoltán
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.