Hiteles írás segít emlékezni

2019.10.21. 13:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 21. (hétfő)
Műhelykonferenciát tartottak Székesfehérváron az Árpád-ház program keretében zajló okmánykiadásokról Galéria
 
 
Az Árpád-ház program keretében zajló okmánykutatásokról tartottak konferenciát a Városi Levéltár és Kutatóintézet Szekfű Gyula termében. A "Hiteles írás segít emlékezni" című konferencián a okmány kiadásokkal foglalkozó kutatók számoltak be eddig elvégzett munkájukról, eredményeikről.
 
 
 
 
 
Az Árpád-ház program keretében okmánykiadásokkal foglalkozó kutatóknak tartottak műhelykonferenciát Székesfehérváron. A Városi Levéltárban rendezett konferencia kapcsán Zsoldos Attila akadémikus úgy fogalmazott: "szerettünk volna olyan alkalmat teremteni, ahol az Árpád-ház program kapcsán egy területen dolgozó kutatók megismerhetik egymás munkáját, eddigi eredményeit, és szakmai megbeszéléseket folytathassanak." A helyszínválasztásról szólva pedig azt mondta el, hogy: "Székesfehérvár az Árpád-ház program bölcsője, maga a Városi Levéltár pedig a kezdetektől igen erősen részt vesz a program szervezésében, megvalósításában, így itt a megfelelő helyen vagyunk."
 
A konferencia résztvevőit dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. "Minden ilyen konferencia plusz adatot, plusz információt és plusz tudást nyújt ahhoz, hogy meghatározzuk, mik lehetnek a következő évek feladatai." Egyúttal megköszönte a kutatóknak az Árpád-ház program kapcsán eddig végzett munkájukat, a szakmai együttműködést, és hangsúlyozta, ez az együttműködés a város részéről meg lesz a következő években is.
 
Nyitóelőadásában a közel tízezres számú Árpád-kori oklevelek eddigi kiadásairól szólt Solymosi László akadémikus. Mint elmondta, az Árpád-ház program keretében jelenleg az adatbázis-építés zajlik, hiszen nem korszakokra bontva, hanem a teljes időszakra vonatkozóan kezdték el gyűjteni az anyagokat. A továbbiakban Szovák Kornél az 1131–1196 között keletkezett magyar történeti vonatkozású oklevelekről, valamint II. András okleveleiről, Weisz Boglárka és Zsoldos Attila pedig a magyar városok és kiváltságolt települések középkori privilégiumairól tart előadást. A műhelykonferencia levezető elnöke Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.
 
A konferencián készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
Fotó: Molnár Artúr
Szöveg: Fejér Tamás
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.