Átalakul a szakképzés

2019.10.21. 16:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY  -  2019. október 21. (hétfő)
Átjárhatóbb, rugalmasabb rendszer indul 2020 szeptemberétől. Galéria
 
 
 
 
 

A következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan a szakképzési rendszer átalakításáról tartott rendhagyó tájékoztatót a székesfehérvári és a környékbeli általános iskolák igazgatóinak, pályaválasztási felelőseinek a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hétfőn a Városháza Dísztermében.


A szakképzési rendszer átalakulásáról, az alapszakmákról szóló tájékoztató füzetről, valamint a pályaorientációs tanácsadásról tájékoztatta a székesfehérvári és a környékbeli általános iskolák igazgatóit, pályaválasztási felelőseit a Székesfehérvári Szakképzési Centrum mai eseményén. A kihívás komoly, hiszen a kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligencia irányításának elsajátításáig kell megfelelni a következő időszakban a szakképzési rendszernek.

A Városháza Dísztermében Mészáros Attila önkormányzati képviselő köszöntötte a résztvevőket. Komoly kihívás és feladat előtt áll a szakképzési rendszer. Az átalakítás segíti a szakképzés jó hírnevének visszaállítását, és alkalmazkodik az ipar átalakulásához is. "Az elmúlt években az ipar is jelentős átalakuláson ment keresztül, és magas hozzáadott értékű munkát végeznek azok a szakképzett fiatalok, akik a szakképzési centrum műhelyeiből kerülnek ki." - hangsúlyozta. Mészáros Attila szerencsésnek nevezte a Székesfehérváron és a megyében tanuló diákok helyzetét, hiszen van választási lehetőségük. A város kiváló gimnáziumai mellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményei is komoly lehetőséget adnak a fiataloknak, akik a gyakorlatorientált, értékes szakmai képzést követően sikeresen érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.

Török Szabolcs tankerületi igazgató szerint a pályaválasztáshoz elengedhetetlen, hogy a pedagógusok és a diákok is korrekt és megfelelő információ birtokában legyenek. Hozzátette, hogy mozdulni kell a szülők irányába is, amely gyakran nagyobb kihívás, mint a gyerekek helyes irányba terelése.

A negyedik ipari forradalom átalakítja a munka világát, megváltoztatja a munkavállalókkal szembeni követelményeket, erősíti az összetettebb feladatok iránti igényt. Új szakmák jelennek meg, a munkakörök átalakulnak, egyre keresettebb a jól képzett munkaerő, így a jó szakmaválasztás, az alapok megtanulása és gyakorlati elsajátítása a legjobb belépő a munkaerőpiacra. Ennek érdekében a szakképzési intézmények, a technikumok és a szakképző iskolák tananyaga jövő szeptembertől megújul, és olyan készségekre is kiterjed, amelyek megkönnyítik a további képzéseket, a korábban megszerzett tudás felfrissítését. A fiataloknak több idejük marad szakmaválasztásra, a vállalati közreműködőknek köszönhetően pedig munkakörnyezetben sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum megyei vezető pozíciót kíván betölteni a szakképzés területén a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzési profil kialakításával és megtartásával, valamint a hatékonyság, a versenyképesség és az eredményesség folyamatos növelésével, mondta el előadásában Kulcsár Szilvia. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója bemutatta azt a tájékoztató füzetet, amely tartalmazza a 2020 szeptemberétől induló 174 alapszakma listáját.

A mai előadáson Fűrész István szakképzési szakértő mutatta be azt a komplex pályaorientációs rendszert, amely a gyermekek, a pedagógusok és szülők rendelkezésére áll, hogy segítsen a megfelelő tanulmányi-szakmai út kiválasztásához.

Az alapszakmákról részletes információt kaphatnak az érdeklődők a https://szakkepzes.ikk.hu oldalon.

A mai tájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.


                                            

fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.