Imádságos tiszteletadás

2019.10.22. 11:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 22. (kedd)
Emlékezés ’56 hőseire. Galéria
 
 
 
 
 

Koszorúzással és imádságos ünnepi műsorral tisztelegtek kedden az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt Székesfehérváron. A Székesfehérvári Püspökség ünnepségén Fejér Megye és Székesfehérvár Önkormányzatának vezetői, a történelmi egyházak, társadalmi és civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői és a fehérváriak emlékeztek.


A Székesfehérvári Püspökség ünnepségével kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett keddi eseménysorozat. A Szent István Bazilika oldalán, az ’56-os emlékkereszt előtt a történelmi egyházak helyi képviselőivel együtt emlékeztek meg a résztvevők történelmünk kiemelkedő eseményéről, és a jelenlévőkkel együtt imádkoztak a forradalom és szabadságharc áldozataiért.

A 63 évvel ezelőtti eseményeket Jankovics Ferenc: Forradalom című költeményével idézte meg Baráth Eszter, a IX. Fehérvári Versünnep győztese. A szavalatot követően Kremniczky Géza, a Hungarikum együttes vezetője adott rövid műsort, majd ünnepi beszédet mondott Orosz Ágoston. A Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója a nemzeti összefogás iskolapéldájának nevezte 1956 eseményeit. A magyar nemzet ezekben a napokban visszanyerte önbecsülését. A forradalom és szabadságharc a magyarok csillaga, eufória. Orosz Ágoston felidézte a fehérvári eseményeket is. Megemlékezett Keszei István egyetemi hallgatóról, egykori ciszteres diákról, aki Budapestről hozta a forradalom hírét városunkba, azokról a hősökről, akik életüket adták a hazáért, a szabadságért, és az egyéni sorsokról, személyes tragédiákról, családját érintő eseményekről, a 63 évvel ezelőtti, decemberi asszonytüntetésről.  

Kiemelte ’56 mának szóló üzenetét: „Szabadságunkért, függetlenségünkért naponta elementáris harcot vívunk. Történelmi feladatunk egy tettre kész, változtatni akaró nemzedék felnevelése. Szükség van ethoszra, alapvető erkölcsi tartásra. Szükség van etikára, az értékek és a normák filozófiai és teológiai tanaira, hogy döntéseinket és cselekedeteinket irányítsa. Magyarországnak a nemzet fennmaradásáért olyan kiművelt ifjúságra, jövőképpel rendelkező vezetőkre van szüksége, akik megfelelő szellemi képességekkel rendelkeznek, a világra kiterjedő összefüggésben, emberközpontú világban gondolkoznak.” Ünnepi megemlékezését Szent István király fohászával zárta: „Adj békét, Uram!”

A beszédet követően a történelmi egyházak képviselői - Spányi Antal megyés püspök, Bencze András evangélikus lelkész, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökhelyettese, Berze János református lelkipásztor és Révész Lajos baptista lelkész - rövid imádságot mondtak a forradalom és szabadságharc hőseiért, majd közösen koszorúztak. A hagyomány szerint, a második koszorút dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója helyezte a Bazilika oldalán lévő ’56-os emlékkereszt előtt.

A megemlékezésen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.