„Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből”

2019.10.22. 14:04
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 22. (kedd)
Délelőtt az iskolák tartottak ünnepi megemlékezéseket a városban. Galéria
 
 
 
 
 
 
 
A városban ma délelőtt iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a székesfehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.


Hagyományosan az iskolai megemlékezésekkel kezdődtek a város ünnepi programjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. 

Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott emlékező műsort. A 10. C osztály diákjai egy család gondokkal terhelt, tragikus sorsán, kiemelten az apa forradalmi felemelkedésén, egyéni küzdelmén és kivégzésén keresztül mutatták be a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást. A dalokkal, az eredeti ’56-os hangfelvételekkel, versekkel és prózai elemekkel tűzdelt előadásban elhangzott: október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja, amely világosan megmutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt. Az emlékünnepség néma koszorúzással zárult. Közös koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila önkormányzati képviselő, Pálffy István, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja és Bartus Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának osztályvezetője. 

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt idézte: „Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből.” – az ünnepről pedig azt is kiemelte, hogy egy független jogállamban valósulhat meg, és a forradalomnak köszönhető, hogy Magyarországra pozitívan, független országként tekint a világ. Az iskolások műsora egy régi bőröndben talált 1956-os naplóbejegyzésekre épült, amit mai fiatalok olvasgatnak a padláson. Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett versek és zenék gazdagították a megemlékezést. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Dr. Horváth-Noszkó Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály osztályvezetője.

A Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál hagyományosan a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett. A műsor képet adott a korszakban megvalósuló diktatúráról, és a hősökre irányította a hallgatóság figyelmét. Balsay István, az iskola egykori diákja kilenc évesen élte meg az ’56-os eseményeket – az akkori történésekre visszaemlékezve Camus szavait idézte: „(…) csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” – ebben pedig nagy szerepe van az emlékezésnek és az emlékeztetésnek. Brückner Á. Előd, az iskola tanára is átélte a történelmi napokat – Mindszenty bíboros irgalmas, korrekten józan és jövőtervező beszédét és sorsát felidézve azt mondta a diákoknak, hogy óriási örökséget hagytak maguk után a forradalom hősei és mártírjai. Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A városi megemlékezések koszorúzással zárultak, a résztvevő közéleti személyek, intézményvezetők mellett koszorút helyeztek el a politikai pártok, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Szövetség és Magyarok Világszövetségének a képviselői.

Október 23-án, szerdán 9 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.A rendezvényeken készült fotók letölthetőek a Galériából!


További információ:

Szöveg: Fraller Ildikó, Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr, Lugosi Balázs
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.