Kőnél keményebbek

2019.10.23. 18:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 23. (szerda)
A nemzeti ünnepen a város forradalmi történéseit elevenítette fel a főtéri előadás. Galéria
 
 
 
A nemzeti ünnep városi rendezvényén a Széchenyi Szakgimnázium hatvan diákja elevenítette fel 1956 helyi eseményeit a Kőnél keményebbek című előadásban – a jazz, a tangó, a rap ritmusával, hangulatával segítettek felidézni, hogyan teremtettek csodát ’56-ban a Vadásztölténygyár fiataljai. Dr. Molnár Krisztián az örökségül kapott értékeinkhez, a szabadsághoz, magyarságunkhoz való hűséget emelte ki ünnepi beszédében, dr. Cser-Palkovics András pedig a szabadság felelősségében azt hangsúlyozta: arra kell használnunk, hogy a várost, a közösséget erősítsük vele. A megemlékezést koszorúzás zárta a Bazilika emlékkeresztjénél.  


Október 23-án, nemzeti ünnepünkön a Városház téren ünnepelt Székesfehérvár.

1956 üzenetét a következő szavakkal tolmácsolta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés hivatalban lévő elnöke: „Nemzeti ünnepünk üzenete ma tisztán és egyértelműen így szól hozzánk: maradjunk hűek önmagunkhoz, védjük meg szabadságunkat, keresztény értékeinket, magyar és keresztény kultúránkat, mi több, egy nemzetként, egységben képviseljük nemzeti identitásunkat, magyarságunkat. Mutassunk példát az egész világnak, és ’56-os hőseink példamutatása szerint őrizzük meg létünk méltóságát!”

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester ünnepi köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy ugyan október 23-a szépségét sortüzek követték, majd pedig november 4-e gyalázata – október 23-a mégis egy olyan ünnep, amikor győztes forradalomra emlékezhetünk. Az akkori magyarok függetlenséget szerettek volna a nemzetnek, maguknak pedig szabadságot, a szabad élet lehetőségét – amik a ma emberének már természetesek. „A szabadsággal élni kötelező, visszaélni viszont tilos. Ha ők azért ontották vérüket, hogy mi szabadságban élve ezt a nemzetet fejleszthessük, városainkat, közösségeinket erősíthessük – akkor az ő áldozatuk nem volt hiábavaló. Azt üzenik nekünk a távoli múltból, hogy bizony, nekünk van felelősségünk is ezzel a szabadsággal: arra kell használnunk, hogy közösen, közös erővel és erőfeszítéssel, együttműködéssel tegyünk meg mindent ezért a hazáért, mi székesfehérváriak és Fejér megyeiek, ezért a megyéért és ezért a városért.” – fogalmazta meg dr. Cser-Palkovics András. A választások lezárult időszakát pedig az építkezés évei kell, hogy folytassák – együttműködéssel, összefogással, a közös, szeretett otthonunkért, tette hozzá.

A Városház téri színpadon idén is fiatalok idézték meg az 1956-os forradalom és szabadságharc fehérvári eseményeit, a város velük emlékezhetett a forradalom hőseire és áldozataira. Úgy, ahogy a felhívásukban is szerepelt: diákos szabadsággal, erős gesztusokkal, a közösség erejét tolmácsolva. A Vadásztölténygyár akkori alakjai között megjelent a sztahanovista művezető, a brigád ifjai, köztük a besúgásra biztatott és megzsarolt fiúval, a súlyosan beszédhibás, de a forradalmi napokban a közösség elé beszélni kiálló tehetséges focistával, megjelent Suszter Lili, akibe minden fiú szerelemes volt és az egyetemista Keszei István költő. „Csoda zajlik kívül, belül, mindenhol. És ezt a csodát mi teremtettük!” – fogalmazták meg a történelmi esemény fiataljai. A Kőnél keményebbek című előadásban a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium 60 diákja szerepelt, mellettük Vörös Janka jazz-énekes, valamint Csille Ildikó és Szabó Miklós, a Szabad Színház két művésze léptek színpadra; a koreográfus Tátrai Réka, a Vasvári Pál Gimnázium diákja, a zenei vezető Cserta Balázs, a rendező pedig dr. Matuz János volt.

A megemlékezés koszorúzással, virágelhelyezéssel zárult a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. 

A rendezvényen részt vett Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő, Dr. Simon László kormánymegbízott, Sándor Zsolt dandártábornok, a Székesfehérvár Helyőrség parancsnoka, Spányi Antal megyéspüspök, a város és a megye országgyűlési és megválasztott önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, az egyházak képviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, a katonai alakulatok parancsnokai és az ’56-os szervezetek képviselői.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                                           

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.