Új városvezetési struktúra

2019.10.24. 15:47
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 24. (csütörtök)
Róth Pétert, Mészáros Attilát és Lehrner Zsoltot javasolja a polgármester az alpolgármesteri tisztség betöltésére
 
 
 
 
 
Csütörtökön sajtótájékoztató keretében jelentette ma be Dr. Cser-Palkovics András polgármester az általa a Közgyűlésnek javasolt alpolgármesterek névsorát. Róth Péter, Mészáros Attila, valamint Lehrner Zsolt alpolgármesteri kinevezéséről a 21 tagú testület az október 25-én, pénteken 14.00 órára összehívott alakuló ülésen dönt majd, ahol a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása után a tanácsnokok személyéről, valamint a bizottsági struktúráról is döntenek majd.
 
 
 
Vasárnap délután jogerőssé vált az önkormányzati választások fehérvári végeredménye, ami lehetővé tette a polgármester számára az alakuló közgyűlés összehívását, így október 25-én, pénteken 14 órakor megalakul az új testület Székesfehérváron. Valamennyi képviselő már a héten átvette megbízólevelét, így jogi akadálya nincs az eskütételnek, valamint az első fontos, a további működés alapját adó döntések meghozatalának. Dönteni fog a testület az alpolgármesterekről, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása után az új tanácsnokok személyéről, illetve a bizottsági struktúráról. A nem képviselői, azaz szakértői helyekről várhatóan novemberben dönt majd a testület.
 
 
Az alpolgármesteri feladatkörök kialakításánál az elmúlt öt plusz négy év tapasztalatából indultam ki. Három alpolgármesteri tisztségre, és ezen tisztséget betöltő személyre teszek javaslatot a Közgyűlésnek, velük indítanánk a munkát. Törvény adta lehetőség, hogy a polgármester tehet javaslatot az alpolgármesterek személyére, így Róth Péter, Mészáros Attila és Lehrner Zsolt személyére teszek majd javaslatot az alakuló ülésen.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.
 
 
Róth Péter alpolgármester a továbbiakban is az általános helyettese marad a polgármesternek, és alapvetően a társadalmi kapcsolatokért lesz felelős, illetve a közbiztonság és az idegenforgalom területe kapcsolódik majd a feladataihoz.
 
 
Mészáros Attila alpolgármester is folytatja tevékenységét, részben megváltozott feladatkörökkel. Viszi tovább az elindított fejlesztéseket, de a humán terület egy része is hozzá fog tartozni: az oktatás, az egészségügy, a szociális és sport területe, illetve az ifjúsági kérdések. Ez utóbbi terület kiegészül majd az önkéntesség témakörével, amire nagy hangsúlyt szeretnénk helyezni. „Azt látjuk, hogy nagyon sok fehérvári szeretne a város közösségéért, egy-egy városrészért dolgozni az élet minden területén, amire szeretnénk lehetőséget adni. Ehhez pedig egyfajta koordináló feladatot az önkormányzat magára tud vállalni.” – fogalmazott a polgármester. Mészáros Attila irányítja majd a városüzemeltetési feladatokat, és ezen belül a közlekedési kérdéskört is a következő ciklusban.
 
 
Harmadik alpolgármesternek dr. Cser-Palkovics András külső személyt, nem képviselőtestületi tagot, Lehrner Zsoltot javasolja, aki az Európa Kulturális Fővárosa pályázat szakmai munkacsoportjának tagjaként már részt vett önkormányzati feladatokban. A jövőben a gazdasági területekkel kapcsolatos feladatok fognak Lehrner Zsolthoz tartozni: a város gazdasági kapcsolatainak, illetve a város gazdasági társaságainak a működtetése tekintetében, emellett az Európai Uniós források felhasználásának stratégiája és a TOP-os pályázatok időarányos felügyelete tartozik majd a feladatai közé, kiemelt tekintettel a klímavédelem égető kérdéseire. Amint a polgármester elmondta, a mély gondolkodású, húsz évig a bankszektorban dolgozó jelölt a pénteki titkos szavazás és az eskütétel után, előreláthatólag decembertől látja majd el posztját.
 
A városvezető kiemelte: három nagy területet saját hatáskörben tart meg. Ezek a költségvetés, a kulturális terület, illetve a fejlesztések vonatkozásában a feladatszabás lehetősége és joga.
 
 
A pénteki alakuló ülésen négy bizottság alakítására tesz javaslatot dr. Cser-Palkovics András: a Pénzügyi és Jogi Bizottságra, amelynek élére ellenzéki vezetőt javasol, a Humán Közszolgálati Bizottságra, Földi Zoltán vezetésével, a Stratégiai és Fejlesztési Ügyekért Felelős Bizottságra, Molnár Tamás vezetésével, valamint a Városüzemeltetési Bizottságra Horváth Miklós Csaba vezetésével. Számos képviselőt – köztük több ellenzéki politikust – pedig tanácsnoki feladatok ellátására kért fel a polgármester. Az előterjesztés és a holnapi döntés valamennyi tanácsnoki és bizottsági képviselői hely vonatkozásában konkrét személyekre fog szólni, így a választásokat követően egy rövid átállási időszak után az érdemi munka folytatódik Székesfehérváron.
 
 
 
 
 
A sajtótájékoztatón készült fotók, az alpolgármesterekről készült hivatalos portrék, valamint Lehrner Zsolt szakmai önéletrajza letölthető a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.