Smart Manufacturing Day az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

2019.10.29. 16:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 29. (kedd)
Az Arconic Alapítvány16 millió forinttal támogatja idén az intézményt
 
 
 
 
 
 
Első alkalommal rendezte meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Smart Manufacturing Day elnevezésű rendezvényét. Az okos gyártás témakörét végigjáró előadássorozat előtt került sor az Arconic Alapítvány 16.000.000 forintos támogatásának átadására, amellyel az intézmény működését, a robotika labor fejlesztését, valamint a Smart Manufacturing témában tett törekvéseket kívánják elősegíteni. A támogatás átadásán jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja, valamint Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese, Tóth Csaba, a jelenlegi Keréktermék üzletág gyárigazgatója és Gábor Balázs, az újonnan megalakuló Arconic-Köfém Hungary Mill Products Kft. leendő ügyvezetője.
 
 
A Smart Manufacturing Day rendezvényével az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az Arconic által az USA-ban meghirdetett Smart Manufacturing hónaphoz csatlakozott. A tematikus nap keretében olyan témákban tartottak előadásokat az egyetemen, mint a Big Data, a VR, az AR, valamint az ipari robotika.
 
Az okos gyártásról szóló szimpózium kezdetén dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Amint elmondta, a nap témáiról való közös gondolkodás és jógyakorlat-csere nagyon fontos a város gazdasága, valamint az ehhez kapcsolódó felsőoktatás életében. „Az oktatási struktúra fejlesztése csak közösen valósítható meg, ami egy közös érdek is. A ma fiataljainak tanáraiktól számos más perspektívát igénylő készséget, szellemiséget, hozzáállást és technológiai tudást kell elsajátítaniuk, hogy meg tudjanak felelni a munkaerőpiaci igényeknek. Fel kell azt is ismerni, hogy a ma diákja a ma munkavállalója is, hiszen jól látható az a tendencia, hogy a jövőben újra és újra az iskolapadban kell, hogy naprakész tudást szerezhessünk. Az Óbudai Egyetemet körülvevő partneri hálózat mindezt felismerte, és ehhez a helyzethez alkalmazkodva ajánlja fel időről időre a segítségét.” – emelte ki a polgármester.
 
Dr. habil Györök György, az OE Alba Regia Műszaki Karának dékánja a műszaki felsőoktatás helyzetéről szólt, kiemelte, hogy a területen használt eszközök erkölcsi amortizációja sokkal gyorsabb, mint a fizikai. „Az Ipar 4.0 számozást elhagyva már csak az Ipar X.0 kifejezést használják világszerte, ami jól mutatja a fejlődés szinte már követhetetlen tempóját. Mai rendezvényünkkel a cél, hogy ablakot nyissunk a világra: egyrészt vizuálisan bemutathatjuk, hogy mi, mint felsőoktatási intézmény mivel foglalkozunk, másrészt ki tudunk tekinteni arra, hogy az ipar milyen elvárásokat támaszt felénk és diákjaink felé.” – emelte ki a dékán.
 
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, valamint az Arconic-Köfém Kft. gyümölcsöző együttműködése már több éves múltra tekint vissza. A Smart Manufacturing Day előadásai előtt Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese, Tóth Csaba, a jelenlegi Keréktermék üzletág gyárigazgatója, valamint Gábor Balázs, az újonnan megalakuló Arconic-Köfém Hungary Mill Products Kft. leendő ügyvezetője is felszólaltak. A cégvezetők ismertették az Arconic-Köfém Kft., valamint az Arconic Alapítvány által Székesfehérváron végzett munkát. Az alapítvány CSR-tevékenysége nyomán ebben az évben az egyetem működését, a robotika labor fejlesztését, valamint a Smart Manufacturing témában tett törekvéseit 16.000.000 forinttal támogatják. Az erről szóló jelképes csekket Dr. habil Györök György Horváth Tamástól, Tóth Csabától, valamint Gábor Balázstól vehette át a Smart Manufacturing Day keretében.
 
A tematikus napon Dr. Széll Károly adjunktus, az ipari robotika szakmérnök képzés felelőse, Nagyné Dr. Hajnal Éva egyetemi docens, Darázs Attila, az Arconic-Köfém Keréktermék üzletág termelési vezetője, valamint Dr. Szépvölgyi János, a Hengermű-Öntöde üzletág minőségügyi és termékfejlesztő vezetője tartottak előadásokat a Big Data, a VR, az AR és az ipari robotika témaköreiben.
 
 
 
 
 
A Smart Manufacturing Day képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.