101 éve ért véget az elsővilágháború az Osztrák-Magyar Monarchia számára

2019.11.03. 20:22
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 3. (vasárnap)
 
 
 
 
 
Pontosan százegy éve, 1918. november 3-án a Giusti-villában, Padova közelében írták alá a Monarchia képviselői azt a fegyverszüneti egyezményt, amely nemcsak az első világháború végét jelentette hazánk számára, de az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását is. Az évforduló alkalmából Székesfehérváron a Fekvő katonánál koszorúzással emlékeztek meg a nagy háborúban elesettekről.
 
1918. november 3-án a Padova melletti Giusti-villában írta alá az Osztrák-Magyar Monarchia és az Antant azt a fegyverszüneti egyezményt, amely pontot tett a Monarchia első világháborús szereplésére, és egyben annak felbomlását is jelentette. A csak november 4-én három órakor életbe lépett okmány értelmében – többek között – a csapatoknak azonnal be kellett szüntetniük az ellenségeskedést, a Monarchia hadseregét, a békeállományú hadosztályon kívül, le kellett szerelni. Az osztrák hadvezetés a béke aláírását követően azonnal értesítette csapatait a fegyverszünet részleteiről, az olasz csapatok azonban a pótjegyzőkönyv szerint cselekedtek és még egy napig harcoló félként léptek fel. A háború utolsó napján több, mint 300000 monarchiabeli katona esett olasz hadifogságba.
 
A mai napon a százegy évvel ezelőtt aláírt padovai békéről és a Nagy Háborúban elesett magyar katonákról Székesfehérváron a Fekvő katona emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg. Katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el a Hősök terén Spányi Antal megyés püspök, Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Róth Péter alpolgármester, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Molnár Krisztián, valamint Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnökhelyettese, valamint a katonai és civil szervezetek képviselői és Székesfehérvár polgárai.
 
A néma koszorúzás végén, a szeptember 1-jén elindult „Emlékezés hangja” program keretében ma este is felcsendült a Takarodó dallama. A civil kezdeményezésre életre hívott, 18 hónapos programmal a Krajczáros Alapítvány a fehérvári katonahősök emléke előtt tiszteleg.
 
 
 
 
 
 
A megemlékezésen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.