„A játék csodái. Csodás játékok a múzeumban.”

2019.11.04. 12:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 4. (hétfő)
XI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban. Galéria
 
 
 
 
 

A XI. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával Székesfehérváron zárul a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei rendezvénysorozata. A kétnapos szakmai program célja, hogy a résztvevők együtt fedezzék fel a különböző generációk esetében alkalmazható játékos múzeumi interpretációs módszereket és megoldásokat. A nyitóelőadásokkal, a múzeumi jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel és fakultatív programokkal a játék tágan értelmezett fogalmát, illetve a játék és a múzeum legkülönfélébb kapcsolódási pontjait járják körül a múzeumpedagógusok, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát. Az eseménynek Székesfehérvár ad otthont, a program társszervezője idén a Szent István király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum. A kétnapos konferencián közel kétszázan vesznek részt.

„Megtiszteltetés, hogy városunk adhat otthont az országos rendezvénynek.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette: „A múzeumpedagógia nagyon fontos egy település életében, a közösség életében. Külön öröm, hogy az idei téma a játék, ugyanis Fehérvár nagyon büszke a Hetedhét Játékmúzeumra.”

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási Módszertani Központ megbízott igazgatója arról beszélt a megnyitón, hogy a játék tágan értelmezendő fogalmát járja körbe a konferencia. Majd játékra hívta a résztvevőket. A megnyitó helyszínén, a bálteremben tíz, idézetet rejtő borítékot kellett megkeresni. A játékostársak gyorsan teljesítették a feladatot, és felolvasták József Attila, Csukás István, Platon, G.B. Shaw, Lev Tolsztoj, Friedrich Schiller és Albert Einstein  gondolatait arról, hogy mit jelent számukra a játék.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum megbízott igazgatója friss édesapaként köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy a múzeum adhat otthont a konferenciának. Kiemelte az „Év kiállítása” díjas Réber-kiállítást, valamint a fehérvári múzeumpedagógust, Paréj Gabriellát, akinek „Mindent ÉRTünk! Differenciáló módszerek és eszközök a múzeumpedagógiában” programját Múzeumpedagógia Nívódíjjal ismerte el idén a szakma.

A megnyitót követően szakmai előadásokkal, szekcióülésekkel kezdték meg a munkát a résztvevők. A kétnapos esemény kedden délelőtt a Múzeumpedagógiai Nívódíjas projektek bemutatójával folytatódik, valamint szó lesz a múzeumi drámapedagógiai foglalkozásokról, a játék motivációs és tanító szerepéről is. Részletes program az alábbi linken:
http://mokk.skanzen.hu/xi-orszagos-muzeumpedagogiai-konferencia.html

A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából. 


                                                       - Vége -

fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.