Akúcs Levente és Keszei Balázs kapta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat

2019.11.06. 18:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 6. (szerda)
 
 
 
 

Ünnepélyes keretek között adták át a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat szerdán a Hiemer-házban. A Székesfehérvár Közgyűlése által alapított elismeréssel azokat az építészeket tüntetik ki, akik 1990 után megvalósult alkotásuk révén hozzájárultak a városkép fejlődéséhez, az építészeti kultúra előmozdításához és az épített környezet minőségének javításához. Idén Akúcs Levente és Keszei Balázs építészeknek adományozták megosztva a díjat, akik a Mártírok útján megvalósult Albacomp Innovációs Központ mértéktartó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú megvalósításával alkottak kimagaslót.


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014 évben – az Ybl bicentenárium évében - Schmidl Ferenc Építészeti Díjat alapított azzal a céllal, hogy a város közössége kifejezze a megbecsülését azoknak az építészeknek, akik munkásságukkal hozzájárulnak Székesfehérvár építészeti kultúrájának magas színvonalú fenntartásához, illetve fejlődéséhez. A díj átadása minden évben az építészet világnapjához kapcsolódik. A Hiemer-házban rendezett ünnepség kezdetén a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákja, Burcsik Dávid Bach-műveket játszott marinbán, majd a város főépítésze köszöntötte a résztvevőket.

A Schmidl Ferenc Építészeti Díj adományozásának is egyik legfontosabb értékmérője az építészeti minőség. „Az építészet egyszerre művészet és mérnöki tudomány. Ebből következően az építész, aki alkotását mindig a köznek készíti, közszemlére teszi, vágyja a visszajelzést attól a közösségtől, akinek épít. A díj erőt ad a napi munkához, hiszen a társadalom ezzel fejezi ki elismerését, megbecsülését az alkotó felé.” - mondta ünnepi köszöntőjében Lantay Attila. A város főépítésze szakmai értékelésében kiemelte, a Mártírok útján álló épület nyugodt tömegével biztonságot, megbízhatóságot sugároz. Korszerű anyagai, szerkezetei, a belső tér finomra hangolt fényei, szép üvegszerkezetei teszik nagyon mai, kortárs épületté.

A Schmidl-díjat 2019-ben Székesfehérvár Közgyűlése Akúcs Levente és Keszei Balázs építészeknek adományozta megosztva, akik az Albacomp Innovációs Központ mértéktartó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült - megvalósításával alkottak kimagaslót. A díjazottak a fiatalabb nemzedékhez tartozó székesfehérvári, Fejér megyei építészek, mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezték építészeti tanulmányaikat. Akúcs Levente 2003-ban diplomadíjjal, Keszei Balázs pedig 1999-ben. Pályájuk során több országosan is jelentős építész irodában és multinacionális cégnél vállaltak felelős tervezői, projektmenedzseri, ill. vezetői feladatokat. A díjazott épület tervezése akkori közös munkahelyükön az ALTEON Kft-ben készült.

Az építészeti elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át, és gratulált a város nevében az alkotóknak.

Az ünnepségen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.