Elkezdődtek az őszi faültetések a városban – erdőtelepítés is indul Székesfehérváron

2019.11.07. 12:00
KÖZLEMÉNY - 2019. november 7. (csütörtök)
 
 
 
 
 
Elkezdődött az átlagosnál nagyobb, 20-25 cm törzsméretű fák telepítése Székesfehérváron. A Városgondnokság a következő napokban mintegy 300 díszfát, 500 díszcserjét és 35 örökzöldet ültet a közterületeken. A fehérvári program mintegy 120 ezer fa telepítését tartalmazza, ugyanis jelentős erdősítési program kezdődött. A Sóstó melletti ligeterdőt ötezer juhar, szil, kőris, kocsányos tölgy alkotja majd, a Palotavárosi tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe. Még ősszel jelentős fatelepítés kezdődik Székesfehérváron

A meglévő nyolcvanezres belterületi faállomány mellé tavaly is rekordmennyiségű növényt ültettek Fehérváron: több mint 1200 többször iskolázott fát és több mint 11 ezer bokrot és cserjét, továbbá 170.000 tő virágot ültetett a Városgondnokság Fehérváron. A következő napokban mintegy 300 díszfa, 500 díszcserje és 35 örökzöld kerül a közterületekre. Az utóbbi évek zöldfejlesztéseinek eredményét azonban 10-15-20 év múlva láthatjuk majd igazán, amikorra erejük teljében láthatjuk majd a fákat, cserjéket.


Várostűrő fajtákat ültetnek a közterületekre

A nagy törzsméretű fák telepítése csütörtökön reggel kezdődött. A legtöbbet a Családok ligetében, a Kelemen Béla, a Szent Gellért, a Rác, a Gugásvölgyi, a Kodolányi János, a Hübner András és a Schwäbisch Gmünd utcában ültetik a kertészek, de a telepítés szinte a város minden részét érinti. A szakemberek géppel ássák az ültetőgödröket ebben az évben is, ugyanis nagy földlabdával érkeznek az előnevelt, többször iskolázott fák, melyeket a súlyuk miatt szintén géppel helyeznek bele a gödrökbe. Az ültetőgödröket azért ássák az átlagosnál nagyobbra a szakemberek, hogy lazább legyen a talaj a fa gyökérzetének, és könnyebben megindulhasson a fejlődésük.


A Városgondnokság idén ősszel városi faültető csapatot állított fel

Juharok, kőrisek, lepényfák, gyertyánok, díszcseresznyék, platánok, csörgőfák, égerek és atlasz cédrusok a legjellemzőbb fajták, amik idén a fehérvári lakókörnyezetek közelébe kerülnek. A díszcserjék közül pedig a legtöbb a babér és a hortenzia. A fajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy várostűrők legyenek. A most ültetendő fák esetében újdonság lesz majd, hogy kipróbálja a Városgondnokság az öntözőzsák használatát, ami folyamatos vízellátást biztosít a frissen telepített fáknak.


Erdősítési program a Palotavárosi tavaknál

A Palotavárosi tavak mentén – az azok közvetlen környezetében található – összesen mintegy 17 hektár nagyságú területeken 113 000 erdészeti csemetét ültetnek el. Az erdősítési program érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felőli, keleti kapu melletti területét is, ahol 5000 fát ültetnek, létrehozva ezzel egy összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet. A Közgyűlés októberben meghozott döntésének értelmében kezdődött meg az erdősítési program Székesfehérváron. A 113 ezer csemete telepítésének költsége azonban meghaladja a közbeszerzési értékhatárt, így pályáztatás keretében kezdődött meg a telepítést végző szakcég kiválasztása. Az eljárást követően, még idén megkezdődhet majd az erdészeti csemeték kiültetése is a klíma- és környezetvédelem jegyében a Palotavárosi tavak melletti területeken. 

A ma készült fotók letölthetőek a Galériából.


Fotó: Bácskai Gergely

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.