Horváth Lénárd képzőművész kiállításával nyitották meg a József Attila Kollégium galériáját

2019.11.07. 18:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 7. (csütörtök) 
Kortárs és fiatal alkotóknak nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.   
 
 
 
 
 
 
Horváth Lénárd képzőművész, nevelőtanár különleges technikával készült grafikáiból nyílt kiállítás a Székesfehérvári József Attila Kollégium galériájában. Az esemény egyben a kiállítótér avató ünnepsége is volt. A Lopott idő című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig látogatható.

A József Attila Kollégiumban korábban évtizedeken keresztül működött képzőművészeti galéria, amely 2011-ben megszűnt. A mai esemény különleges ünnep volt, hiszen egy újranyitott galériával gazdagodott Székesfehérvár kulturális élete. A földszinten kialakított kiállítótér a város művészetis diákjainak nyújt ezentúl bemutatkozási lehetőséget, ugyanakkor teret enged azoknak a neves kortárs művészeknek is, akik ritkábban szerepelnek a fehérvári kiállítási palettán.

A galériában elsőként a kollégium nevelőtanárának grafikáit tekinthetik meg az érdeklődők. Horváth Lénárd egyedi alkotói módszerrel készült csőtollgrafikái az ortodox keresztény ikonok gondolatvilágából indulnak ki, ebből építkeznek. A fehérváriak több ízben találkozhattak már a művész alkotásaival a Kortárs Művészeti Fesztivál és egyéni kiállítások keretében is, most új grafikáit, egységet alkotó sorozatait mutatja meg a nagyközönségnek.

A galériát a város vérkeringésébe szándékoznak bekapcsolni, ezzel is színesítve Fehérvár kulturális életét. Kortárs képzőművészek mellett a fiatal művészetis diákok számára kiállítóhelyként funkcionál majd, ugyanakkor nevelő szándék is motiválta a kollégium vezetését a galéria kialakításakor. Horváth Lénárd, aki a kiállítótér működtetéséért felelős, kiemelte: „Természetesen nevelő célzata is van ennek, hiszen mégiscsak egy kollégiumban található galériáról van szó. Azon túl, hogy a diákjaink bármikor betérhetnek ide, szeretnénk, ha természetes lenne számukra, hogy kiállításokra járnak, értőn fordulnak a művészet felé.”

A megnyitón – melyen nevelőtanárok, diákok és a művész családtagjai vettek részt – dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a kollégium vezetőségének, hogy újra elindították a galériát. „Ez egy nagyon jó kezdeményezés, amely elsősorban a fiatalokról, a fiataloknak szól. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több diák megforduljon itt, és találkozzon a kulturális értékekkel a következő hónapokban, években, évtizedekben egyaránt…Bevisszük a fiatalok közé az értékeket és egyben rájuk bízzuk, hogy a teret tartalommal töltsék meg.” – fogalmazott a városvezető. Egy különleges szelfit szimbolizáló alkotással kapcsolatban kiemelte, hitvallás lehet egy mai művész számára, hogy attól, hogy valami modern, még nem kell kidobni a régit, hiszen a kétféle értékrend igenis megfér egymás mellett, és egymást tudja erősíteni.

Kocsis Balázs szobrászművész is köszöntötte a megjelenteket az ünnepségen. Szavai szerint nem fontos, hogy a képzőművészeti alkotások szépek legyenek a szó klasszikus értelmében. Legyen egy mű előremutató, frappáns, olyan, ami megfogja az emberek figyelmét, emellett a szépség szinte elhanyagolható. Hozzátette, hogy a Horváth Lénárd által alkalmazott technika roppant különleges, és érdemes megnézni az alkotásokat egészen közelről, hogy felismerjük a „sziszifuszi”, aprólékos munkát.

A megnyitón Nagy András, a kollégium diákja citeramuzsikával működött közre. A Lopott idő című tárlat a téli szünet kezdetéig, december 20-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óra között.

 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériból.


 

–  Vége

Szöveg: Havasi Tímea  

Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.