Fél évszázad távlatában

2019.11.13. 20:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 13. (szerda)
Ma 50 éve, hogy megalakult a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet
 
 
 
 
Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1969. november 13-án született meg a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet alapító okirata, szerdán a lakásszövetkezet létrejöttének és a lakótelep-építés megkezdésének 50. évfordulóját ünnepelték. Az alkalom tiszteletére Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője és Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke felavatták a jubileumi emléktáblát, amely a Toronysor 3. szám alatt álló épület falát díszíti ezentúl. Az ünnepség a Tóvárosi Általános Iskola aulájában folytatódott, ahol megnyílt a városrész születését bemutató kiállítás is.
 
 
A Tóvárosi lakónegyed egy “kisváros a nagyvárosban”, ahol jelenleg mintegy négyezren laknak. Az 1969-től 1974-ig épült lakótelep közössége heterogén, hiszen a fiataloktól a kisgyermekes családokon át az idősekig egyaránt élnek itt, közülük néhányan egészen a kezdetektől. A Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet jogelődjét 1969. november 13-án alapították meg harminc lakással, amely jelenleg már kilencszázhárom lakást gondoz. Az 50 éves évforduló kapcsán az igazgatóság Tóvárosi Emlékévnek nyilvánította a 2019. szeptember 1-től 2020. május 31-ig terjedő időszakot.
 
 
"1969. november 13-án alapították meg a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet jogelődjét, tehát ma pontosan 50 éves a szövetkezet." - köszöntötte a résztvevőket Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, aki örömét fejezte ki, hogy sokan jöttek el az eseményre. Az elnök emlékeztetett, hogy 2019. szeptember 1-től 2020 május 31-ig terjedő időszakot Tóváros 50 emlékévnek nyilvánították, és ennek keretében avatják fel a Toronysor 3. épületének falán az emléktáblát, ahol a szövetkezet bejegyzett címe található.
 
Az emléktáblát közösen leplezte le Szabó Ernő elnök és Mészáros Attila alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.
 
 
A jubileumi ünnepség a Tóvárosi Általános Iskolában folytatódott, ahol volt és jelenlegi lakók, szövetkezeti tagok, munkatársak és alapítók gyűltek össze, hogy méltán emlékezhessenek meg a városrész „születéséről”. Az egykori Münnich lakótelep történetét, az építkezés folyamatát, valamint a város más városrészeiben a 70-es, 80-as években elkezdődött építkezéseket színes tablókiállításon követhették végig az ünneplők.
 
 
A kiállítás megnyitóján ünnepi köszöntőt mondott Mészáros Attila. „Elődeink bátrat és nagyot álmodtak akkor, amikor 1969-ben elkezdték az új városrész megépítését a zöld mezőn, vagyis inkább mocsárban, amely mára talán a város egyik legélhetőbb lakónegyedévé nőtte ki magát. Az ARÉV jóvoltából pedig olyan biztos és hosszútávú lakókörnyezet született, amelynek eredményeként sok ezren lehettek székesfehérváriak, és élnek azóta is a városunkban.” – mondta az alpolgármester, aki megköszönte, hogy ennyien választották akkor és választják azóta is Tóvárost nemcsak lakhelyüknek, de otthonuknak. Beszéde végén a lakásszövetkezet 50. születésnapja alkalmából emléklapot ajándékozott Szabó Ernőnek.
 
 
Szabó Ernő, a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke beszédében az elmúlt ötven év szövevényes történetét foglalta össze. Elmondta, hogy 1969. november 13-án harminc lakással, egyetlen épülettel kezdte meg működését a szövetkezet, amely 1974-re ért el a máig is tartó 903 lakással és 22 épülettel való működéséhez. Az elnök az ünnepségen köszöntötte az alapítás óta itt lakó tíz család megjelent képviselőit is. Ahogy fogalmazott: „Fél évszázad hosszú idő, amely alatt generációk nőttek fel. Lakók jöttek, lakók mentek, de a Münnich, a Tóváros maradt és azóta is marad, épül, szépül és virágzik.”
 
 
Az ünneplők számára Szabó László, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetsége (LOSZ) elnökének papírra vetett köszöntő gondolatait Farkas Béla, a LOSZ felügyelő biztosa tolmácsolta. Az elnök elismerését fejezte ki a lakásszövetkezet nagy múltú üzemeltetése előtt, mint írta, a hosszú idő óta felmutatott működés példaértékű kell, hogy legyen a hazai lakáságazat minden szereplője számára.
 
 
Az ünnepség végén Herczeg József, az 1. számú lakásfenntartó szövetkezet elnöke szólt a jelenlévőkhöz, gratulált az elmúlt 50 évhez és kívánt a következő időre is sikeres és gyümölcsöző együttműködést a Tóvárosi szövetkezet, a városrész lakói és a város között.
 
 
 
 
Az ünnepségen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina és Gáspár Péter
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.