A város kilencmillió forinttal támogatja a diákok tanulmányait

2019.11.18. 16:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 18. (hétfő) 
124 Alba Regia Ösztöndíjat adtak át a Városházán. Galéria
 
 
 
A Városházán 124 nyertes pályázónak adták át az Alba Regia Ösztöndíjakat. A város idén összesen 8.870 ezer forinttal támogatja a szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzésben résztvevő diákok, valamint a helyi felsőoktatásban résztvevő hallgatók tanulmányait. 


Az Alba Regia Ösztöndíjjal fehérvári szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulókat, valamint fehérvári egyetemistákat támogat a város. Az idei felhívásra összesen 228 pályázat érkezett, ebből 124-en nyertek támogatást a 2019/2020-as tanév első félévére, összesen 8.870 ezer forint értékben.

Mészáros Attila
alpolgármester a Városháza Dísztermében köszöntötte az ünnepség résztvevőit, kiemelve, hogy a felmenő rendszer elérte a csúcsát: már hetedik féléves egyetemistákat és tizenkettedikes középiskolásokat is támogathat a város. Az idáig vezető folyamat egyik célja az volt, hogy a helyi ipar kihívásaira keressenek megoldásokat – közösen motiválva a fiatalokat a kiváló szakképző intézményekkel és az egyetemekkel, hogy aztán az erőforrásokat és a megszerzett tudást minél többen Székesfehérváron kamatoztassák. Az ösztöndíjakról elmondta: „Ezeknek mind az a célja, hogy elismerje, segítse és támogassa azokat a fiatalokat, akik komolyan veszik tanulmányaikat, és akik szeretnének a legjobbak lenni. (…) Tudjuk jól, hogy a város iparának mennyire nagy szüksége van a fiatal munkaerőre – én buzdítok mindenkit, hogy a tanulmányaitok során, illetve a duális képzésben vegyétek észre magatok körül azokat a lehetőségeket, amelyeket a helyi ipar nyújt!” – majd köszönetet mondott az együttműködő partnereknek, és gratulált az ösztöndíjakhoz.

A középiskolások 50 ezer, az egyetemi hallgatók 100 ezer forintban, míg a Székesfehérvári Felsőoktatási Hallgatói Tanács tagjai 40 ezer forint értékű támogatásban részesülnek, idén először egy összegben. A 61 szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulóból legtöbben a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményéből vehettek át ösztöndíjat, illetve a Hunyadi Mátyás, az Árpád, a Váci Mihály és a Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai nyertek a pályázaton. Az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj átvételére 55 hallgató érkezett: a BCE Székesfehérvári Campusából, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karáról és a Kodolányi János Egyetemről. Nyolc hallgatót a Felsőoktatási Hallgatói Tanácsban végzett munkájáért is támogat a város.

„Óriási lehetőség és nagy megbecsülés ösztöndíjban részesülni.” – fogalmazott Fűrész István, az Ösztöndíj Munkacsoport vezetője. Azt mondta, hogy a diákok tisztelete, megbecsülése fejeződik ki annak a közösségnek az elismerésében, amely a magyar gazdaság és a magyar történelem középpontja – majd jó tanulást és eredményes diplomaszerzést kívánt a fiataloknak.

Az ünnepségen részt vett Dr. Ősz Rita, a BCE akadémiai koordinátora, Horváth Béla, a BCE Székesfehérvári Campusának igazgatója, Dr. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának dékánja, Dr. Pogátsnik Mónika oktatási dékánhelyettes, Mits Gergely, a Kodolányi János Egyetem Művészeti Tanszékének tanszékvezetője és Dominó Csaba, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                                            

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.