30 éves az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye

2019.11.20. 11:25
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 20. (szerda)
Szakmai előadásokkal folytatódott a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok. Galéria
 
 
 
 
 
 
Szakmai nappal folytatódott szerdán a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok egyhetes programsorozata. A Városháza Dísztermében rendezett konferencián az egyezmény jelentősége mellett előadás hangzott el a gyermekjóléti szolgálatok segítségnyújtási lehetőségeiről, a prevencióról, a napi aktuális kérdésekről és a tehetséggondozó programok jelentőségéről is.

Harminc évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, amely pontosan kifejti, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek. Ezen a területen ez az első kötelező érvényű nemzetközi jogi eszköz, amelynek három alapelve a részvétel, a védelem és a megelőzés. Az egyezmény nevesít számos olyan területet (oktatás, államigazgatás, igazságszolgáltatás), amelyeken belül a gyermekek jogait tiszteletben kell tartani.

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok szakmai napja a hagyományoknak megfelelően a gyermeki jogok világnapjához kapcsolódik. Célja, hogy hozzájáruljon a szakemberek ismereteinek bővítéséhez, valamint ráirányítsa a társadalom figyelmét a gyermeki jogokra, azok érvényesülésének fontosságára, különösen a napi élet aktuális területein. A szakmai nap a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ és a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat közös szervezésében valósult meg Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával.

A Városháza Dísztermében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Az alpolgármester jelentősnek nevezte azt a területet és azt a témát, amely a mai konferencián szerepel. Az e területen dolgozó szakemberek munkája nélkülözhetetlen a gyermekek védelmében, gondozásában, ellátásában. Székesfehérvár Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a szakemberek munkáját, a nehéz helyzetbe került családokat, a gyermekeket.

A köszöntőt követően a gyermekek jogairól szóló egyezményről dr. Jásper András gyermekjogi szakreferens tartott gondolatébresztő előadást. Az alapvető gyermekjogok katalógusának jelentőségét így jellemezte: szabályozási, értelmezési keretet ad, zsinórmérték a jogalkotásnak, hivatkozási alap a szakemberek és az érintettek számára egyaránt, valamint külső kontroll a jogok érvényesülése szempontjából.

A szakmai előadások sorát Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője folytatta, aki szólt a gyermekjóléti szolgálatok lehetőségeiről a segítségnyújtásban, és ismertette a prevenció lehetséges módjait. Dr. Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológus, a BARNAHUS Nemzetközi Tudásközpont vezetője a gyermekek emberi méltósághoz való jogáról, Dr. Radoszáv Mikós, a Csányi Alapítvány Tehetséggondozó Program igazgatója a tehetséggondozó programokról, Farnas István, a Székesfehérvári Caritas – RÉV Szenvedélybeteg-segítő szolgálat intézményvezetője a prevencióról és a szenvedélybetegség kezeléséről, míg Dezső Tibor lelkész a Palánta Misszó küldetéséről tartott előadást.

A konferencián készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Bácskai Gergely

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.