A Kukakommandó megtisztítja a környezetet

2019.11.21. 19:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 21. (csütörtök)
A Depónia új szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést
 
 
 

Csütörtökön késő délután a Hulladékcsökkentés hete részeként rendhagyó helyszínen tartott sajtótájékoztatót Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, Molnár Tamás, Székesfehérvár környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka, valamint Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója. A sajtótájékoztatón bemutatták azokat a kisfilmeket, melyeket a Depónia Nonprofit Kft. és a Fehérvár Médiacentrum közösen készített el. A Kukakommandó című kisfilm-sorozat a helyes hulladékgyűjtéssel foglalkozik, és szemléletformálási szándékkal készítették.
 
 
A cél nem változott, de kibővült: a Depónia Nonprofit Kft. továbbra is a környezet tisztaságát és az újra felhasználást fókuszba helyező gazdaságosságot tartja szem előtt, viszont buzdít arra, hogy közben aktívan törekedjünk az egyre kisebb mértékű hulladékképzésre is .
 
 
Az idén a Depónia Nonprofit Kft. is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez, mely november 16. és 24. között kerül megrendezésre. Ennek az évnek a témája a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” gondolat. A Hét keretében a résztvevők saját ötleteiket megvalósítva próbálják felhívni a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, a termékek újra-használatára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb kihasználására.
 
 
A Depónia Nonprofit Kft. számára évek óta kiemelt fontosságú cél a hulladékok keletkezésének megelőzése, a lerakott hulladék mennyiségének a csökkentése.” – kezdte gondoltait Steigerwald Tibor, a vállalat ügyvezetője – „A hulladékok kezelése nagyon költséges, így nem az a fő cél, hogy minél többet hasznosítsunk újra, hanem az, hogy csomagolásmentesen éljünk. Ha ezt nem tudjuk elkerülni, akkor törekedjünk az újra-használatra, gyűjtsünk jól, válogassunk okosan, szemeteljünk tudatosan, tehát törekedjünk arra, hogy minél kisebb mennyiségű hulladékot halmozzunk fel.” Az ügyvezető kiemelte, hogy az idei Hulladékcsökkentési hét a Depónia Nonprofit Kft. életében kiemelt szerepet kap. Erre a programsorozatra felfűzve került sor több eseményre a héten, úgy mint a Tetris Challenge. Egyes programok a Depónia dolgozóinak szóltak, mások a nyilvánosságnak. Minden eseménynek egy a célja: a lakosságot elérni és aktívan bevonni a környezetünk tisztaságáért folytatott tevékenységekbe. A Depónia Nonprofit Kft. úgy véli, hogy szemléletváltásra van szükség, ezért az idén szokatlan kisfilm-sorozat készült.
 
 
A Depónia munkáját a Fehérvár Médiacentrum már két évvel ezelőtt is segítette: 2017-ben forgatták a bemutatkozó- és imázs filmet, 2018-ban további kisfilmek kerültek bemutatásra a hulladék újra-használatáról. Megtudhatták a nézők, hogyan kell ékszereket, fesztiválruhát, raklapbútorokat és PET bowlingot készíteni hulladék felhasználásával.” – emelte ki Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója. A cél pontosabbá vált, a feladatkör bővült azóta, így 2019-ben sor került a Kukakommandó című három részből álló kisfilm-sorozat elkészítésére. A téma komolyságát megőrizve, de kötetlen, vidám hangulatban készült három, néhány perces kisfilmmel nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt is igyekszik megszólítani a cég, hiszen mindannyiunk közös ügye a tiszta, egészséges környezet érdekében szükséges szemléletváltás.
 
 
Ennek az üzenetnek a megerősítését segíti elő a szokatlan helyszínválasztás is. A filmbemutató sajtótájékoztatót egy székesfehérvári romkocsma fogadta be, ahol a berendezést, dekorációt hulladékok felhasználásával oldották meg az üzemeltetők. A használt raklapok, bakelitlemezek, régi esernyők és biciklik új életet kaptak, a kikapcsolódást szolgálják.
A helyszínválasztás és a sajtótájékoztató szokatlan időpontja is arra utal, hogy fel kell végre rázni magunkat, ki kell nyitnunk a szemünket, és tudatosan kell gondolkodnunk a hulladékképzéssel, gyűjtéssel kapcsolatban, és ahogyan a Depónia szlogenje is utal rá, mindehhez közösen kell haladnunk a zöld úton.
 
 
Molnár Tamás önkormányzati képviselő, a környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka az eseményen kiemelte a közösség egészének, legyen szó városlakóról, civil szervezetről, multinacionális vállalatról, manufaktúráról vagy akár az önkormányzatról, meg kell találnia a saját felelőségét, amellyel kiveheti a részét a környezetvédelemért tett erőfeszítésekből. „Azt gondolom, hogy Székesfehérvár Önkormányzata ezt az önvizsgálatot megtette, a felelősségünket megláttuk, éppen ezért indítottuk el fásítási programunkat és alkottuk meg a légszennyezés csökkentését szabályozó rendeletet.”- mondta el a tanácsnok.
 
 
 
A Kukakommandó kisfilmei megtekinthetők a Depónia Nonprofit Kft. és a Fehérvár Médiacentrum kommunikációs felületein.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információ:
Polónyi Dóra
PR vezető
Depónia Nonprofit Kft.
Mobil: 06 70 6699 717
E-mail: ovisuli@deponia.hu
Honlap: www.deponia.hu
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.