„Tele van beszéddel a ház...”

2019.11.22. 20:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 22. (péntek)
Megnyílt Ujházi Péter A különutazás terei című kiállítása a Csók István Képtárban
 
 
 
 
 
Megnyílt Ujházi Péter képzőművész új kiállítása a Csók Képtárban. A különutazás terei című tárlat Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit hivatott bemutatni. A képtárba lépve 2020. március 29-ig a látogatók egy Székesfehérvártól Lisszabonig, Nadaptól Móron át Rómáig vezető úton vehetnek majd részt Ujházi Péter jóvoltából, Izinger Katalin „rendezésében”. A világ hemzsegő mozgalmasságát bemutató tárlat megnyitóján Brájer Éva kulturális tanácsnok és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője köszöntötte a vendégeket. A megnyitóra írt versével Erdős Virág, valamint dalaival Másik János tették varázslatossá az estet.
 
 
Ujházi Péter 1966 óta alkot szülővárosában, Székesfehérváron. Inspirációi sokszor voltak fehérvári, Fehérvár környéki tájak. A vidéki és városi terek ugyanazzal az intenzitással kelnek életre, akár Fejér megyében, akár külföldi nagyvárosokban járunk. A helyszínek benépesülhetnek emberekkel és lombokkal egyaránt.
 
Művészetéről számtalan írás, kritika, méltatás jelent meg az elmúlt öt évtizedben. A sokszínű, gazdag életművet, annak fontosabb állomásait a székesfehérvári Szent István Király Múzeum a kezdetek óta rendszeresen bemutatta, amellett, hogy művei az elmúlt évtizedekben budapesti magángalériákban is láthatóak voltak. Sokrétű, változatos alkotói tevékenységében két dolog nagyon is állandó, és az évek alatt nem változott: szülővárosa iránti hűsége és az 1970-es években kialakult képi világa. Ez teszi sajátosan egyénivé munkáit.
 
A művész ma megnyílt A különutazás terei című kiállításának megnyitóján Brájer Éva kulturális tanácsnok köszöntötte először a vendégeket és Ujházi Pétert. Amint a tanácsnok elmondta, óriási várakozással és izgalommal tekintett a tárlat elé, hiszen ő maga is szorgalmazta annak megrendezését. „Amikor az embernek Székesfehérvár legnagyobb művésze azt mondja, hogy nem érti, hogyan lehet összehordott alkotásokból kiállítást rendezni, akkor az ember elkezd izgulni.” – mondta Brájer Éva, aki később felidézte, hogy egészen fiatal kora óta pontosan tudja, ki Ujházi Péter, és büszkén osztotta meg a közönséggel, hogy alpolgármestersége alatt saját irodája fogadóterét is a remek művész egy csodálatos és magával ragadó képe díszítette.
 
A tárlat megálmodásáról és „megrendezéséről” Izinger Katalin művészettörténész beszélt: „Szerencsére teljesen szabadon válogathattunk a korszakok, a műfajok és a stílusok közül, nem foglalkozva azzal, hogyha egy-két dolog a falon nem feltétlenül illik egymás mellé. Ezért is találó A különutazás terei cím, amelyet Salamon Júliától kölcsönöztünk.” A művészettörténész köszönetet mondott Ujházi Jánosnak, Ujházi Péter fiának, aki nélkül nem jöhetett volna létre a nagyszabású kiállítás. A tereket Gerhes Gábor képzőművész álmodta meg, akit a művész Vasárnapi tapéta (szőnyeg) című alkotása ihletett meg.
 
Az elismerő szavak után Ujházi Péter annyit mondott: „Tele van beszéddel a ház... Nézzük meg együtt a kiállítást!”
 
Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője elmondta: a tárlat újdonsága, hogy az alkotó nagyméretű, egyedi, a műfajban is különleges kerámiaszobrait szintén bemutatják, amelyek közülük néhányat most láthat először a közönség. Ujházi többszáz ceruza- és tusrajzot készített az elmúlt évtizedekben, ezeket a munkákat kiállításon korábban még szintén nem láthatták az érdeklődők.
 
A világ hemzsegő mozgalmasságát bemutató tárlat megnyitóján az erre az alkalomra írt Tá-dá-dám című versével Erdős Virág költő, valamint dalaival Másik János tették varázslatossá az estet.
 
A kiállítással egy időben megjelent A Különutazás terei című kötet is, amely a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett tanulmányok segítségével mutatja be Ujházi pályáját és művészetét.
 
 
 
 
A megnyitón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.