Kincsestár Konferencia - Középpontban a gyermek

2019.11.26. 14:22
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. november 26. (kedd)
 
 
 
 
A tavalyi Kincsestár Konferencia szakmai sikerén felbuzdulva a SZÉNA Egyesület idén is megrendezte a pedagógusoknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek és érdeklődő szülőknek szóló eseményét, a Kincsestár Konferenciát. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban Bálesné Elekes Rita, a SZÉNA Egyesület vezetője és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. 


Az élményalapú közösségépítésről, az online zaklatásról, a nonverbális kommunikáció szerepéről valamint hiperaktivitással és figyelemzavarral (ADHD) küzdő gyermekek segítéséről is szó volt az idei Kincsestár Konferencián. A SZÉNA Egyesület második alkalommal rendezte meg a szakmai délutánt, amelyen gyermekekkel foglalkozó szakemberek, pedagógusok és szülők vettek részt.

Bálesné Elekes Rita, a szervező egyesület vezetője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az egy évvel ezelőtt, a SZÉNA a Családokért Egyesület 25 éves évfordulójára szerevezett szakmai program. „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tavaly a résztvevőktől, hogy fontos problémákra reagáltunk. A jó gyakorlatot folytatjuk, hiszen nekünk felnőtteknek, szülőként, szakemberként felelősséggel, hittel és értékkel kell gondoskodnunk a gyermekeinkről. Felelősségünk a vezetésben, hitünk, hogy mindenkiben van valami jó, és az érték felfedezése és erősítése mindannyiunk feladata annak érdekében, hogy a ma gyermekei a jövő társadalmának jó polgárai legyenek.”

Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Bizottság elnöke szerint a tudatosság és a felelősség felvállalása az egyetlen lehetőségünk a nevelésben arra, hogy ebben a technikai fejlődésben szinte felfoghatatlan ütemben gyorsuló világban, a hömpölygő információáradatban, a stresszel teli környezetben ne hagyjuk magukra a gyermekinket, ne hagyjuk sodródni őket. „Olyan hatásmechanizmusok működnek a társadalomban – hasonlóan gyorsuló ütemben a technikáéhoz –, amelyek ijesztően szélsőséges viselkedést idézhetnek elő, mint az agresszió, a bűnözési hajlam stb. Ezeket nemcsak kezelni kell tudnunk nekünk felnőtteknek, hanem legjobb tudásunk szerint felelősséget vállalva azon dolgozni, hogy megelőzhessük a kialakulásukat. Ez pedig elképzelhetetlen a nevelési elvek és szokások esetleges felülbírálása, az újabb tapasztalat- és információszerzés, az újabb megközelítések és párbeszédek nélkül. A biztonság, a lelki kiegyensúlyozottság érzésének a megteremtése egy gyermek számára nemcsak a családok évében, és nemcsak a családok feladata.”, mondta Földi Zoltán.

A Kincsestár Konferencia résztvevői a különböző témákat műhelymunka keretében, egy-egy előadó vezetésével dolgozták fel. Szó volt a szivatásról, zaklatásról, online zaklatásról, az élményalapú közösségépítés folyamatáról, valamint a nonverbális kommunikációról. A gyakorlatorientált fórumot a Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrum munkatársainak az "ADHD-val élni és élni hagyni" című előadása zárta.

A program Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ támogatásával és szakmai együttműködésével valósult meg.

A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.