Bartos György József vehette át 2019-ben az „Érdy János Emlékérmet”

2019.12.13. 12:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. december 13. (péntek)
 
 
 
Közmeghallgatást és közgyűlést tartott pénteken a székesfehérvári képviselőtestület. A napirendek tárgyalása előtt került átadásra az „Érdy János Emlékérem”. Az elismerésben évente egy, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében kiemelkedő munkát végzett személy részesülhet.


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2019-ben Bartos György József művészettörténésznek ítélte oda az „Érdy János Emlékérmet”. Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át pénteken.

Mint a közgyűlésen a díjazott méltatásában elhangzott: a székesfehérvári Bartos György József folyamatosan kutatja a város építészettörténeti múltját, kiemelt figyelemmel a 18. századi barokk épületekre. Rendszeres feladatként gondos kutatómunkával készíti el a város műemlékeinek az értékleltárát.

1995-től kapcsolódott be a Szűz Mária-prépostság templomának művészettörténeti kutatási programjába, elsősorban a román és a gótikus kőfaragványok területén végez szerteágazó kutatásokat. Folyamatosan gyűjti a bazilika és az egykori prépostság területére vonatkozó újkori forrásokat, amelyek az egykori koronázási templom és közvetlen környezetének megismerését segítik elő.

A prépostsági templom román kori építéstörténetének a bemutatásával vett részt 2000-ben a Basilica grandis et famosa nagysikerű kiállításban. Ekkor született meg a szakmai körökben is többször idézett, 12. századi, díszes ívekről összeállított rekonstrukciója, amely esetlegesen Szent Imre kápolnája lehetett. A székesfehérvári püspökség által rendezett Szent Imre-, majd Szent István-kiállításokban a bazilikára vonatkozó részek megalkotásával vett részt. Szerepe volt abban, hogy Csórról két a prépostság épületeiben felhasznált római oszloptöredék került elő.

Bartos György József jelenleg az Árpád-ház programon belül megvalósuló bazilikatörténeti kiállítás egyik készítője.

Székesfehérvár Önkormányzata Bartos György József művészettörténésznek a város építészettörténeti múltjának kutatásában és bemutatásában végzett odaadó szakmai munkájáért adományozott 2019-ben „Érdy János Emlékérmet”.

Az átadáson és a közgyűlésen készült fotók letölthetőek a Galériából.Fotó: Simon Erika 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.