Tisztelet és elismerés a katonáknak

2019.12.19. 18:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. december 19. (csütörtök)
Húsz portréból nyílt kiállítás. Galéria 
 
 
 
A fehérvári honvéd nyugállományú katonák előtt tiszteleg a ma megnyílt Katonaportrék című fotókiállítás. A fotókat Dániel Mária Magdolna, az interjúkat Csató József és Silye Sándor újságírók készítették. Holnap még a Városi Levéltárban, januárban pedig az Európa Klubban lehet megtekinteni a tárlatot. 


Katonaportrék
címmel fotókiállítás nyílt a Városi Levéltár és Kutatóintézet Szekfű Gyula termében. Azzal a céllal szervezték a programot, hogy képet adjanak a legújabb kori magyar hadtörténelemben szerepet vállaló katonák életútjáról, tevékenységéről, és ezáltal közelebb hozzák ennek a hivatásnak a szellemiségét a fiatalokhoz. A tárlat húsz nyugállományú katonát és katonahölgyet mutat be: a fotókat Dániel Mária Magdolna, az interjúkat Csató József és Silye Sándor újságírók készítették.

Történelmi főváros és katonaváros mivoltára büszke Székesfehérvár: fontos, hogy a köztünk élő katonákat, katonahölgyeket megkérdezzék életpályájukról, és bemutassák őket. A tárlat pedig méltó arra, hogy minél több helyen megnézhessék – Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a kiállítást, és köszönetet mondott a kezdeményezésért.

Farkas Gyula
ezredes, az MH ÖHP Személyzeti Főnökség főnökének köszöntőjében így fogalmazott: ők azok, akikre a honvédség mind a mai napig számíthat, hogy segítsenek a fiatalokhoz eljuttatni, mit jelent a ’honvéd’ szó – róluk szól a Katonaportrék című kiállítás; az aktív szolgálatukat ugyan befejezett, de a Honvédség érdekében továbbra is aktívan szolgáló, nyugállományú katonákról.

Lévai Miklós
alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy az azóta sajnos elhunyt Mordényi Endre rehabilitált százados kereste meg a kezdeményezéssel. A létrehozott kiállításban beszélgetéseket szerveznek a portréalanyokkal, több intézménybe is elviszik a tablókat, illetve újabb katonákat keresnek fel a folytatáshoz. 

A fotók és beszélgetések elkészítésének a folyamatában baráti kapcsolatok alakultak ki, mondta Dániel Mária Magdolna, a portrék készítője, és köszönetet mondott, hogy megismerhette a csodálatos élettörténeteket.

A tárlatot a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezete rendezte a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének támogatásával. A fotók megtekinthetők december 20-án, pénteken 8-15.30 óra között a megnyitó helyszínén, majd 2020. január 03-19. között naponta 14-17 óráig az Európa Klubban.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                                 

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.