New York - New Year

2020.01.01. 20:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 1. (szerda)
Nagysikerű koncerttel köszöntötte az új évet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Galéria 
 
 
 
 
 
Amerikai zeneszerzők műveivel az újvilágba vezették, az új esztendőben pedig köszöntötték a közönséget a fehérvári szimfonikusok az év első napján. A Vörösmarty Színházban rendezett újévi koncerttel új időszámítás is kezdődik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életében. Január elsejétől ugyanis kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté vált a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított és fenntartott együttes.


New York - New Year címmel adott koncertet 2020 első napjának estéjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Vörösmarty Színházban 17.00 órakor kezdődött hangversenyen Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a közönséget, elsőként köszönetet mondva a szimfonikus zenekarnak és a Rotary Klubnak a különleges évnyitóért: három koncerttel kezdődött az újév, és ezen belül az idei kulturális élet a városban. A két esti előadás mellett a délutáni főpróba meghívott közönségének is életre szóló élményt nyújtottak.

Székesfehérvár polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte az idei újévi koncertet, hiszen a 2015 óta önálló intézményként működő együttes január elsejétől kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté vált.  Az alapító és fenntartó, Székesfehérvár Önkormányzata megfontolt lépéseket tett a zenekarral közösen annak érdekében, hogy mostanra egy minősített együttese lehessen Fehérvárnak. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a döntések sora nem öncélú volt. Mindez a közösséget szolgálja, erősíti. A kultúra területén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy ikonikus műhely városunkban. „A célt elértük, és mától a legkomolyabb zenekarok közé lépett, amelyhez a zenészek, a karmesterek és a közönség is hozzájárult. Ezt a szintet tartani és erősíteni kell. Nem akármilyen úton járnak a szimfonikusok, hiszen Székesfehérvár után néhány nap múlva Berlinben lépnek fel.”

Köszöntője zárásaként a város polgármestere boldog és sikeres új évet kívánt, majd a hagyományokhoz hűen a karmesteri pálcával kezében fellépett a dobogóra, és elindította a koncertet. Néhány taktus után átadta a pálcát Dubóczky Gergely karmesternek, akinek vezényletével tovább játszotta a zenekar George Gershwin Egy amerikai Párizsban alkotását.

Az újévi koncert első részében hangzott még el Bernstein: West Side Story – Szimfonikus táncok műve, majd a szünet után más amerikai zeneszerzők remekművei is felcsendültek. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta többek között Frank Sinatra Something Stupid, illetve Girl from Ipenama dalát Tompos Kátya, Gájer Bálint és a Fehérvár Big Band előadásában. 

A koncerten készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó: Simon Erika
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.