A Prima Primissa-díjas Tóth Ildikó köszöntése

2020.01.13. 14:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 13. (hétfő)
 
 
 
 
Székesfehérvár Önkormányzata és a város színházszerető közössége nevében gratulált Tóth Ildikónak, a Vörösmarty Színház Prima Primissma-díjas színművészének a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András. A Városházán tartott sajtónyilvános beszélgetésen szó volt a 30 éves pályafutásról, a Vörösmarty színházban töltött eddigi öt évről, a színjátszás kihívásairól és azokról a gyermekkori élményekről is, amelyeket Székesfehérvárról őriz Tóth Ildikó.
 
 
Nagycsoportos óvodásként, majd kisiskolásként járta Székesfehérvár utcáit Tóth Ildikó, aki nem is olyan messze a színháztól élt gyermekként családjával három éven át városunkban. Néhány évtizeddel később az élet újra idevezette. A művész 2015 óta tagja a Vörösmarty Színház társulatának, szerepelt többek között Francis Veber: Balfácánt vacsorára (Christine szerepében), Anton Pavlovics Csehov: Három nővér (Mása), Murakami Haruki: Kafka a tengerparton (Szaeki), Tennessee Williams: A Vágy nevű villamos (Ilona) és William Shakespeare: Romeo és Júlia (Dajka) színpadra adaptált művében is.
 
Tóth Ildikó munkáját, színészi teljesítményét már több alkalommal is elismerték. 1994-ben Jászai Márai-díjjal tüntették ki, 2005-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Baranya Megyei Önkormányzat különdíját vehette át a legjobb alakításért, 2009-ben pedig Érdemes Művész lett. E sort bővítette most, december elején a Prima Primissima Díj.
 
A 30 éves színészi pályafutását idén ünneplő színésznőnek e rangos elismeréséhez gratulált ma a város és a színházszerető közösség nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármesterrel és dr. Szikora Jánossal, a Vörösmarty Színház igazgatójával közösen a Városházán. A színház a kulturális élet egyik központja Székesfehérváron és az agglomerációban. A vidéki színházakban a közönség és az intézmény kapcsolata különleges. A társulat egyfajta missziós szerepet tölt be, hiszen amíg a fővárosban egy-egy színház szakosodik, addig itt minden műfajnak meg kell jelennie. Azt gondolom, a színészi munkán túl ennek a missziónak az elismerése is ez a díj, mondta Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében.
 
A sajtónyilvános beszélgetésen Tóth Ildikó kiemelte, számára a „színházcsinálás” a legelevenebb művészeti ág, amely segít értelmezni azt a világot, amelyben élünk, és saját magunkat is. Arról is szólt, hogy nem voltak szerepálmai, arra vágyott, hogy jó csapattal, jó közösségben dolgozhasson. Ehhez Székesfehérváron minden megvan – tette hozzá.
 
fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.