A sportközösség élménye mint érték

2020.01.16. 12:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 16. (csütörtök)
Sportközgazdász konferenciát rendeztek a BCE helyi campusán. Galéria
 
 
 
 
Ma rendezték a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma negyedik konferenciáját a BCE Székesfehérvári Campusán. Az előadások A sportközösség élménye mint érték és mint erőforrás téma köré épültek: 28 hazai és nemzetközi szakember osztotta meg kutatásait, tapasztalatait összesen száz résztvevővel. A Kiválóság a Sportgazdaságban díjat Gergely István kétszeres olimpiai bajnok, a Honvéd SE ügyvezető elnöke vehette át. 


Ma rendezték a IV. SKEOF konferenciát a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán: 28 magyar és nemzetközi előadóval, illetve 6 egyetem, 6 sportszövetség összesen 100 résztvevőjével.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében mint sportot szerető ember hangsúlyozta, a város okkal büszke a sportéletére, hiszen a kultúra mellett a legfontosabb közösséget szervező értékként működik, mind a szabadidősport, a tömegsport, mind az utánpótlássport és az élsport szintjén is. „A 21. században ennek megvannak a saját kihívásai: felvet létesítménykérdéseket, gazdálkodási kérdéseket, Magyarországon külön kihívásként a társasági adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket – azaz komoly gazdálkodási héttere van. Ez pedig felkészült szakembereket igényel. Ezért örültünk annak, hogy a sportközgazdász mesterképzés itt, Fehérváron a Corvinus keretein belül indult el.” – fogalmazott a polgármester. Majd hozzátette: a város várja a tanácsokat, az ötleteket és a javaslatokat abban a vonatkozásban, mi a feladata az önkormányzatnak a kérdéskörben.

Dr. Szabó Tünde államtitkár beszédét tolmácsolta Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A magyar sport – a kormány hathatós támogatásának köszönhetően – stratégiai ágazattá nőtte ki magát az elmúlt közel egy évtizedben: ezt a kiemelkedő eredmények, a sikeresen megrendezett világversenyek, a konferenciák és a nemzetközi színvonalú sportlétesítmények jelzik, fejezte ki. 2020 fontos év a sportéletben: a sikeres szereplés a tehetség és a szakmai rátermettség mellett a gazdasági stabilitás függvénye, fogalmazott.

„Hagyományt teremtettünk a SKEOF-fal.” – mondta Dr. András Krisztina, a sportközgazdász mesterszak szakfelelőse, és azt a törekvést fejezte ki, hogy a Kutatóközpont számára mérföldkő-fontosságú témát válasszanak, ami egyfajta igazodási pont lehet a témában dolgozó szakemberek számára. Székesfehérváron, a bajnokvárosban rendezik meg évről évre a konferenciát, a folyamatosan fejlődő és bővülő campusban, ahol a 2017-ben elindult mesterszak ma már 13 duális partnerrel dolgozik. A lokális értékek globálissá tételének témájában indultak a szimpóziumok, majd a város és sport 21. századi kapcsolatáról értekeztek, ahol elhangzott: nincsen városfejlesztés a sport fejlesztése nélkül, idézte fel. A különleges sportév összefoglalása apropóján azt mondta, a sport a legkülönbözőbb értékeket képes összekapcsolni, ezért is döntöttek a sportközösség témája mellett. A debreceni, pécsi, soproni és budapesti kutatókat, hallgatókat üdvözölve a tudományos közösség fejlesztésének a fontosságát emelte ki azzal, hogy a konferencia hagyományosan a nemzetközi gyakorlat tapasztalatait is elhozza Székesfehérvárra.

A plenáris előadók között a konferencián részt vett Brenda G. Pitts, a Georgia State University professzora, Maria Jose Carvalho, a University of Porto egyetemi adjunktusa és Pedro Pemartin González-Adalid, a stratégiai partnerként együttműködő LaLiga Business School akadémiai koordinátora.

A konferencián adták át a Kiválóság a Sportgazdaságban díjat, amit a Budapesti Corvinus Egyetem Sportgazdaságtani Kutatóközpontja ebben az évben Gergely Istvánnak, a Budapest Honvéd SE ügyvezető elnökének ítélt oda.

A sportgazdaságtani kutatások hazai műhelyeinek eredményeit veszik számba a szekcióülések, a Hazai rendezésű nemzetközi sportrendezvények szekciójában Mészáros Attila alpolgármester a Nemzetközi sportrendezvények hatása Székesfehérváron címmel ad elő. Ezenkívül a sportrendezvények és a helyi közösségek működéséről, valamint angol nyelven az eseményekhez kapcsolódó sportipari innovációkról tartottak előadásokat.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!                                      

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.