Útnak indult a „Fejér menetszázad”

2020.01.17. 11:18
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 17. (péntek)
Tisztelgés a doni hősök emléke előtt. Galéria
 
 
 
 
 
 

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) XX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér Megyei Szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére. A Hősök terén ma rendezett alakuló ünnepségen a város nevében Lehrner Zsolt alpolgármester adta át a menetzászlót, amelyet Spányi Antal megyés püspök szentelt fel és Szabó György alezredes, tábori lelkész áldott meg. Az eseményen részt vettek a város és a megye önkormányzatainak, rendvédelmi szerveinek és katonai alakulatainak vezetői, valamint a hagyományőrző és nyugdíjas szervezetek képviselői is.


A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) huszadik alkalommal szervezte meg a Doni Emlékmenetet. Az országos eseménysorozat központi nyitóeseménye emlékmisével kezdődött Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban, majd ma reggel elindult az emléktúra, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

A Hősök terén alakult meg pénteken a menetszázad. Az ünnepség keretében Lehrner Zsolt alpolgármester adta át a város nevében a menetzászlót. Ünnepi beszédében vitéz Somogyváry Gyula A boldog szunnyadókhoz című  verséből idézve emlékeztetett azokra a magyar katonákra, akik a Don-kanyarban áldozatul estek, eltűntek vagy hadifogságba kerültek. A Doni Emlékmenet lehetőséget kínál mindannyiunknak arra, hogy ráébredjünk, milyen hatalmas érték a szabadság! Honvédeink híján voltak a szabad akaratnak, ők nem mérlegelhettek, nem dönthettek. Parancsot kaptak, és az otthonaikat, a családjaikat hátrahagyva a kötelességüket teljesítették hű hazafiként egy olyan idegen földön, amely sokuk számára a biztos halált jelentette. Az alpolgármester kiemelte: „Fontos lelkünkbe vésni, hogy az ő áldozatuk és börtönük a mi szabadságunkat, a mi békénket jelenti! A katonahősök nem haragos elégtételre, hanem a jóra parancsolnak minket! Arra, hogy taszítsunk el minden gyűlölendőt, és éltessük mindent, ami életre való és szerethető!” – zárta beszédét Lehrner Zsolt.

A város által adományozott menetzászlót a katolikus egyház imádságával szentelte fel Spányi Antal megyés püspök és áldotta meg Szabó György alezredes, református tábori lelkész. Nagy Lajos, a MATASZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a húsz év alatt mind több és több fiatal vesz részt a megemlékezésen, akik fontosnak érzik a történelem, a hagyományok és az elődök tiszteletét.

A harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegett Spányi Antal megyés püspök, Lehrner Zsolt alpolgármester, dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint a katonai szervezetek és a hagyományőrzők képviselői.

Az ünnepi pillanatokat követően elindul a gyalogmenet. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott század dobszó mellett vonult végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig. A doni hősökre emlékezők következő állomása Sárkeresztes, ahonnan Zámolyra gyalogol a menet.

A programsorozat szombaton folytatódik: 8.15 órakor indul a menetszázad a Budai úton lévő bevásárlóközpont parkolójából az Aranybullához, majd onnan Pákozdra. A Katonai Emlékparkból továbbindulva 17 órakor állnak meg, és emlékeznek a hős katonákra a Don-kanyar Emlékkápolnánál.  A négynapos programsorozat január 19-én, vasárnap 9 órakor megemlékezéssel és koszorúzással zárul a Szentlélek katonatemetőben.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.                                                        - Vége -

fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.