„Székesfehérvár, a sokszínű város”

2020.01.20. 13:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 20. (hétfő)
Gyermekrajzokból készült naptár. Galéria
 
 
 
 

„Székesfehérvár, a sokszínű város” címmel huszonegyedik alkalommal jelentette meg gyerekrajzokkal illusztrált naptárát az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület. Az alkotásokat székesfehérvári általános iskolás diákok készítették, a kalendáriumot Balajthy Ferenc költő horoszkópos költeményei teszik még különlegesebbé. A hétfői eseményen Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte az alkotókat.


Az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület (ARISZ) több mint két évtizede minden esztendőben kiadja a székesfehérvári gyermekek illusztrációival készült, különleges naptárt. Idén hat székesfehérvári általános iskola kapcsolódott a kezdeményezéshez. Tizenkilenc gyermek rajza díszíti a 2020-as naptárt, amely „Székesfehérvár, a sokszínű város” címet viseli, és amely több szempontból is különleges: 13 lapján összesen 18, szebbnél szebb rajzot láthatunk, illetve Balajthy Ferenc költő jóvoltából minden hónaphoz egy-egy vers is kapcsolódik. Az idei év újdonsága, hogy a naptár képeslap formájában is megjelent.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében hétfőn a Városháza Dísztermében köszöntötte Lehrner Zsolt alpolgármester az alkotókat. Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a kezdeményezés valamennyi résztvevőjének, szervezőjének, a rajzok készítőinek és az iskoláknak egyaránt. Kiemelte, a 2020-as kiadványba olyan alkotások készültek, amelyeken a gyermekek a város azon épületeit, tereit, utcáit, köztéri szobrait ábrázolták, amelyek gyönyörűek, mégis talán kevesebb figyelmet kapnak. „Jó célt szolgál immár 21 éve az alkotó csapat, hiszen a kezdeményezéssel szeretné a gyermekekben elvetni, a felnőttekben erősíteni a fehérvári identitás-tudatot. A naptár lenyomata annak, hogy a gyerekek ismerik, szeretik Székesfehérvárt.”- hangsúlyozta Lehrner Zsolt.

Az okleveleket és a város ajándékát Lehrner Zsolt alpolgármester, Ráczné Földi Judit tanácsnok, valamint Balajthy Ferenc költő és Lánczky László, a naptárprojekt vezetője adta át a diákoknak. Elismerést vehetett át Muggeridge Lilla, Oláh Noémi, Setét Vivien és Szabó Zsófi, a Bory Jenő Általános Iskola diákjai. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából Brizs Boglárka, Böröcz Kata, Kracsun Lili, Mile Hanna, Osváth Luca, Sárai Ivett, Szűcs Réka alkotása került be a naptárba. A Munkácsy Mihály Általános Iskolából Kígyóssy Anna, a Németh László Általános Iskolából Szigl Barnabás Zsombor, míg a Felsővárosi Általános Iskolából Somogyi Tímea kapott oklevelet. Az István Király Általános Iskola öt tanulója: Lévay András Martin, Németh Lili, Rádli Júlia Terka, Szuromi Karina és Varga Kata is elismerésben részesült.             

Az ünnepi pillanatokat követően az alpolgármester vezetésével a gyerekek megtekintették a koronázási ékszerek hiteles másolatát, majd - a további, új alkotások ösztönzésére - egy új perspektívából, a Városháza erkélyéről nézhették meg a Városház teret.  

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó: Bácskai Gergely

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.