Szép szerelmem, Magyarország!

2020.01.21. 19:52
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 21. (kedd)
Magyar Kultúra Napja az Öreghegyi Közösségi Házban
 
 
 
A Magyar Kultúra Napja előestéjén Szép szerelmem, Magyarország! címmel Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla pódiumestjét, majd a székesfehérvári Szakál család három generációjának alkotásaiból nyílt kiállítást élvezhette az Öreghegyi Közösségi Ház közönsége.
 
 
 
1989-ben, éppen 31 évvel ezelőtt az Öreghegyi Művelődési Ház volt az az intézmény, amely zászlóshajóként elkezdte ünnepelni a Magyar Kultúra Napját Székesfehérváron, Tóth István akkori igazgatóval.
 
A hagyomány azóta is töretlen: az ünnep előestéjén ezúttal is megtöltötte a közönség az intézmény színháztermét, ahol Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla adták elő Szép szerelmem, Magyarország! című pódiumestjüket. A műsorban Radnóti Miklós, József Attila, Ady Endre, Wass Albert versei mellett olyan lélekemelő, a magyarságtudatot erősítő versek hangzottak el, mint Szép Ernő Imádsága, vagy Petőfi Sándor Egy estém otthon című alkotása, melyeket a Tolcsvay-trió örökérvényű alkotásai koronáztak meg.
 
Az este a Három generáció – Szakál Antal, Szakál Györgyi és Horváth Barbara Henrietta különleges kiállításának megnyitójával folytatódott, melyen a résztvevőket Östör Annamária önkormányzati képviselő köszöntötte. Mint mondta, nem tud elfogultság nélkül beszélni a vibráló alkotásokról, hiszen régóta szoros barátság fűzi őt az öreghegyi családhoz.
 
A tárlatot Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke elismerő szavakkal nyitotta meg: „Szakál Antal, lánya és unokája itt él közöttünk, itt a szívünkben oly nagy becsben tartott Öreghegyen, aminek hangulata és az itt átélt pillanatok sokszor vezették ecsetjüket, ceruzájukat és a családfő agyagot vagy viaszt formázó kezét. A szeretet az, ami a színek és formák által megnyilvánul a képeken. Szakál Antalt különös barátsággal és bátorítással segítette a Jóisten, hogy egész életében az alkotóművészetet és a közösséget szolgálja, az lenne a váratlan és csoda, ha ez a kivételes életpálya és a művészettel átitatott otthon hangulata nem hatott volna a családtagokra.”
 
A tárlat összeállítását Szakál Antal szerint a magyar kultúra témaköre ihlette: a történelmi alakokat, az ikonikus tájakat és városokat, a pipacsos mezőt ábrázoló képeit maga válogatta össze. Lánya és unokája bátrabb színhasználatú, néhol modernebb felfogású képei pedig gyönyörű keretbe foglalják a család három generációjának alkotásait bemutató kiállítást.
 
 
 
 
 
Az esten készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
Fotó: Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.