Kertészeti Konferencia Sóstón

2020.01.22. 11:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 22. (szerda)
Főkertészek és városüzemeltetési szakemberek találkoztak
 
 
 
 
A Sóstó Látogatóközpontban találkozott számos hazai főkertész és városüzemeltetési szakember, akik a hagyományosnak mondható konferencián városüzemeltetési témakörben tartottak jógyakorlat-cserét. Pécsről, Szegedről, Komáromból, Budaörsről, Kazincbarcikáról, Budapestről és Dunaújvárosból érkeztek szakemberek Székesfehérvárra.
 
A konferenciára meghívott városok szakemberei kertészeti, városüzemeltetési szempontból az élvonalba tartoznak Magyarországon, és a Virágos Magyarországért versenyben is kiemelkedő eredményeket értek el. A szakmai napon a tapasztalatcsere került a fókuszba: a résztvevők a munkaerőhiány és gépesítés, a klímavédelemhez köthető zöldinfrastruktúra-fejlesztések, a növényápolási és növényalkalmazási praktikák, az alternatív gyepgazdálkodás és a városon belüli ökológiai és természetvédelmi zónák létrehozásának és fenntartásának témaköreiben beszélgettek.
 
A vendégeket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte: „Azt gondolom, ha bármelyik városvezető elgondolkodik azon, hogy a városában élők mitől tartják élhetőnek városukat, sok mindent fel lehet sorolni: az infrastruktúrát, az ipart, az egészségügyet, vagy akár az oktatást, de mindenképp kiemelt helyen szerepel a környezet is. Milyen az adott település, mennyire virágos vagy zöld? Kollégáink Székesfehérváron is megfeszítetten dolgoznak minden nap annak érdekében, hogy az otthon érzésnek meg tudjunk felelni. 3 millió 700 ezer négyzetméternyi zöldfelületet gondozunk a megyeszékhelyen, ami folyamatos kihívást hordoz magában, mindemellett a tavalyi évben elnyert számos szakmai, virágosítási hazai és nemzetközi elismerés azt mutatja, hogy megéri a fáradtságos munka.” Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a Sóstó fantasztikus értékmentés volt az elmúlt években, amelyről a nap folyamán további előadás is hallható volt.
 
A székesfehérvári szakembergárda képviseletében Spanyárné Halász Szilvia főkertész és Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi szakmai vezetője beszéltek. A főkertész a most már hagyományosnak mondható szakmai és baráti találkozó jógyakorlat-cseréjére hívta fel a figyelmet, hiszen hasonló méretű városok szakemberei találkoztak egymással, illetve elmondta, hogy Székesfehérvár már nagy erőkkel készül az idei évi európai virágosítási megmérettetésre, az Entente Florale Europe-ra. Csete Gábor Sóstó stratégiai fontosságát hangsúlyozta, mint mondta: ez a város élő, zöld szíve.
 
A konferencia további részében a Pécsről, Szegedről, Komáromból, Budaörsről, Kazincbarcikáról, Budapestről és Dunaújvárosból érkezett szakemberek a városaikban mindennapos városüzemeltetési és zöldgazdálkodási kérdésekről tartottak eszmecserét.
 
 
 
 
 
 
A konferencia képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.