Magyar kultúra napja

2020.01.22. 15:07
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 22. (szerda)
Fehérvári és gyergyószentmiklósi gyermekek közös vetélkedője. Galéria
 
 
 
 

Teszt, képkirakó, az irodalomhoz, valamint a magyar feltalálókhoz és találmányokhoz kapcsolódó kérdések is szerepeltek a Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola és a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola hetedikeseinek közös játékos vetélkedőjén. A magyar kultúra napja tiszteletére rendezett szerdai eseményen a diákokat Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka köszöntötte.


A Határtalanul pályázat előkészítő foglalkozásaként – a májusi székelyföldi látogatásra hangolódva – közös játékos vetélkedőt szerveztek szerdán délután a Széna Téri Általános Iskola hetedikes tanulói számára. A magyar kultúra napja alkalmából a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola hetedikes diákjaival közösen oldották meg a feladatokat. A fehérvári iskola már hetedik éve vesz részt a Határtalanul programban, amelynek köszönhetően testvériskolai kapcsolat alakult ki az erdélyi intézménnyel. Mint azt a program koordinátorától, Szabó Katalintól megtudtuk, nagyon jó a kapcsolat a két iskola pedagógusai és diákjai között. A kirándulásokon együtt töltött időn túl ezek az alkalmak lehetőséget adnak hagyományaink és a magyar nyelv ápolására.

A Nemzeti Múzeumban őrzött kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. E jeles eseményre emlékezünk ma, mondta köszöntőjében Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka. A magyar kultúra napján a közös megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, felmutassuk múltunkat idéző szellemi értékeinket, és tovább is adjuk, tette hozzá.

A gyerekeknek szóló felkészülési anyagot és a feladatokat a pedagógusok közösen állították össze. Kora délután a fehérvári diákok az okostanteremben várták, hogy a világháló segítségével kapcsolatot teremtve együtt vetélkedjenek a csapatok. Képkirakó, kvíz, ki-kicsoda?, az irodalomhoz, valamint a magyar feltalálókhoz és találmányokhoz kapcsolódó kérdésekre is ügyesen és gyorsan válaszoltak a diákok – határon innen és túl.

A vetélkedőn készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.