Mesével telt meg a Városháza

2020.01.24. 16:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 24. (péntek)
Ma gratuláltak a Tollpihe pályázat legjobb munkáihoz. Galéria
 
 
 
 
A Tollpihe meseíró pályázat legjobb alkotóinak gratuláltak ma a Városházán: a Díszteremben Kishercegnő és Mesetündér mellett robotok, spicc cipők és egy buborékfújó traktor is szerepet kapott a fiatal alkotóknak köszönhetően. A Táncsics Iskola kisdiákjai két különdíjas mesét is előadtak a teltházas közönségnek. Ma rendezték a XV. Tollpihe Fejér megyei meseíró pályázat díjátadóját a Városházán. Két mese is megelevenedett a Díszteremben: Kishercegnő és Mesetündér történetét a Táncsics Mihály Általános Iskola diákjai adták elő, de a fiatal alkotóknak és meséiknek köszönhetően egy buborékfújó kis piros traktor, robotok, varázslatos spicc cipők és Béla bá is a rendezvény vendégei voltak.

Az idei évben összesen 140 pályaművet értékelt a zsűri: Sohonyai Edit írónő, Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, pedagógus és Kozáry Ferenc színművész.

Az ünnepség résztvevőit Csimáné Kiss Ilona, a Táncsics Iskola igazgatója köszöntötte: a meseíró diákokhoz szólva azt fogalmazta meg, egy ember úgy nő fel, hogy mesét hallgat, majd olvas, és aztán talán maga is ír. A mese empátiára tanít, szókincset fejleszt, példaképeket ad, nevel erkölcsi tekintetben, feszültséget old – foglalta össze, és a fantáziát fejlesztő olvasásra biztatta a résztvevőket.

Iszkádi Erika
, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója azt mondta, meglepően sokan jelentkeztek a három korosztályban meghirdetett versenyre, a megye nyolc településének több iskolájából. Az eredményesség annak az együttműködésnek is köszönhető, amit a szülőkkel és a pedagógusokkal közösen valósítanak meg. A mese a Gárdonyi számos programjában szerepet kap – a Népmesepont, a pályázatok vagy az írókör mind azt bizonyítják, hogy a gyerekeknek szükségük van mesékre, a tehetségeket pedig gondozni kell.

A gyerekek írásaiból sok minden föltárul, tulajdonképpen mindegyik mese egy-egy kis személyigazolvány, mondta Sohonyai Edit – sokat elárulnak az iskolai vagy családi háttérről, az olvasottságról, az értékrendről, az érzelmi intelligenciáról, fantáziáról. A tehetségek visszajelzései fontosak – nemcsak az íráskészséget, hanem az átlagtól eltérő gondolkodást jelzik. Ti a gyerekek elitje vagytok, kiválasztottak, mondta Kozáry Ferenc – és a színvonalas stílusban megírt, illetve élményalapú munkákat is méltatta. Benkő Andrea pedig az egyszerűséget, a könnyedséget és a remek hangulatot vagy az életszerű párbeszédeket emelte ki egyik-másik értékelésében.

A díjazottak

3-4. osztályosok
Különdíj: Mácsai Míra: Kishercegnő nagy királysága
3. Szauer Péter: A buborékfújó kis piros traktor
2. Kiss Nadin Emma: A varázslatos spicc cipők
1. Víg Anna Réka: Szellő

5-6. osztályosok
Különdíj: Gadus Barakonyi Márton: Egy különös matekóra története
3. Sarf Janka: A vakmerő királyfi
2. Hoffmann Dorottya: A tükör
1. Major Gábor: Béla bá

7-8. osztályosok
Különdíj. Farkas Réka Rebeka: Mesetündér és a mesék
3. Szabó Marcell: Robotkaland
2. Végh Dorina: Legenda egy lányról
1. Terék Júlia: Az álomjóslat

 
A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.