Továbbra is szoros partnerségben fejleszti a műszaki felsőoktatást az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzata

2020.01.27. 16:07
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 27. (hétfő) 
A kihelyezett szenátusi ülésen írták alá a megállapodást.   Galéria  
 
 
 
 
 
Megszületett az írásbeli megállapodás az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár Önkormányzata közötti partnerség megerősítéséről, a helyi műszaki felsősoktatási képzés további fejlesztéséről, és a város társadalmi, gazdasági fenntarthatóságának közös elősegítéséről. A szerződés megkötéséről múlt pénteken döntött a Közgyűlés, a dokumentumot hétfőn délután, ünnepélyes keretek között, az Óbudai Egyetem kihelyezett szenátusi ülésén írták alá a Városháza Dísztermében. A megállapodás megerősíti, és a jövőre nézve garantálja a felsőoktatási intézmény és a város eddig is szoros stratégiai partnerségét.

A város és az egyetem intenzív együttműködése csaknem hat évvel ezelőttre nyúlik vissza. 2013-ban a Nyugat-Magyarországi Egyetem Székesfehérvárról Sopronba kívánta vinni a Geoinformatikai Kar képzéseit. Erre végül nem került sor, mert az Óbudai Egyetem befogadta a kart, és 2014. július 1-jén, kormányhatározat értelmében létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar.

Az elmúlt évek tartalmas és intenzív munkájának köszönhetően a kar neve mára eggyé vált a minőségi műszaki felsőoktatással. Az egyetem, az Önkormányzat és a helyi gazdasági szervezetek közösen dolgoznak azon, hogy megerősítsék, fejlesszék a műszaki képzést, és helyben biztosítsák a cégeknek a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő-utánpótlást. Ennek eredményeként 2019-ben végeztek az első olyan mérnökinformatikai hallgatók, akik duális képzésben vettek részt. Jelenleg 824 hallgatóból 150-en tanulnak duális formában öt alapszakon. A 2020-as felvételi eljárás keretében az egyetem és mintegy 40 vállalati partnere 219 duális képzési helyen kínál a fiataloknak. A közös gondolkodás számos fejlesztést – Robottechnikai Labor, Titkok Háza Természettudományos Élményközpont – is eredményezett.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése 2020. január 24-i, pénteki ülését döntött arról, hogy az Önkormányzat stratégiai partnerségi megállapodást köt az Óbudai Egyetemmel. Közös cél, hogy helyben biztosítsák a műszaki informatikai és agrárműszaki területen hasznosítható képzéseket, illetve elősegítsék Székesfehérvár és térségének társadalmi–gazdasági fenntartható fejlődését.

A dokumentum szerint az Egyetem vállalja, hogy képzési struktúrájával támogatja a szakemberigény kielégítést, tudományos-szakmai, szervezési támogatást nyújt az Önkormányzatnak az Alba Regia Műszaki Karon keresztül, részt vesz tudományos rendezvények szervezésében és együttműködik az Prosperis Alba Kutatóközponttal. Az Önkormányzat az illetékes állami szervekkel és az egyetemmel közösen látja el településfejlesztési és gazdaságszervezési feladatait, biztosítja a helyszínt a tudományos eseményeknek, a kutatási eredmények bemutatásának, és segíti a kapcsolatok kialakítását az Egyetem, valamint a gazdasági szereplők, az önkormányzati intézmények és a civil szervezetek között.

Az együttműködési megállapodást hétfőn délután, az Óbudai Egyetem kihelyezett szenátusi ülésén írták alá a Városházán. A dokumentumot dr. Cser-Palkovics András polgármester, Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora és Ormándi Gabriella, az egyetem kancellárja látták el kézjegyükkel.

Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében megtiszteltetésnek nevezte, hogy az egyetem a Díszteremben rendezte meg ünnepi szenátusi ülését. Szólt arról, hogy az oktatásnak, azon belül is a felsőoktatásnak óriási szerepe van egy város és térségének életében. Dr. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott, az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár együttműködése történelmi jelentőségű, hiszen évtizedekre nyúlik vissza, és egyben baráti is, mert az egyetem számos alkalommal hozott a város számára kiemelten fontos döntéseket. Erre a legjobb példa a Geoinformatikai Kar befogadása, melyet a város fontos gesztusként élt meg. „Akkor úgy éreztük, hogy az Óbudai Egyetem stratégiai–baráti együttműködő partner, akire számíthatunk akkor is, amikor könnyebb, és akkor is, amikor nehezebb időket élünk!” – emelte ki a városvezető. Azóta ez az együttműködés egyre szorosabbá vált, melynek ma már látjuk az eredményeit, többek között azt, hogy évről évre növekszik a jelentkezők száma. 

„Fehérvár nem akármilyen város!” – fogalmazott köszöntőjében Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora, és felelevenítette a koronázószékhely megalapítását, évszázados történelmi jelentőségét, gazdagságát, kiváltságait. „Egyetemünk vezetésének három nyomós oka volt arra, hogy itt tartsa ünnepi szenátusi ülését. Ezek az okok a múlt, a jelen és a jövő.” – mondta, majd arról szólt, hogy Székesfehérvár vezetése és közössége sokat tett a sikerért, a műszaki felsőoktatás megerősítéséért, komoly szerepet játszott a mintaértékű duális felsőoktatás elindításában és a robotikai labor létrehozásában. Az Óbudai Egyetem a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva, elismerése jeléül rendezte meg a Városházán a szenátusi ülését, szimbolikusan kifejezve köszönetét a város által nyújtott segítségért. „Az Óbudai Egyetem az emberi tudás vára, ahol a legfőbb törekvésünk, hogy hozzájáruljunk az emberi haladáshoz. Ezért kívánom az egyetemet Közép-Kelet Európa meghatározó műszaki felsőoktatási intézményévé formálni.” – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente, hozzátéve, hogy a megállapodás hosszú távú elköteleződést jelent egymás irányába.

Az ünnepi tanácskozás keretében a szenátus „Pro Universitate” kitüntetetést adományozott Székesfehérvár Önkormányzatának, az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester vette át. Az ülés levezető elnöke dr. Györök György, az ÓE AMK dékánja volt. Az eseményen közreműködött a Vox Mirabilis Kamarakórus.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.