Országos Diákparlament harmadszor is!

2020.01.29. 11:43
SAJTÓKÖZLMÉNY - 2020. január 29. (szerda) 
A fiatalok fővárosa lesz a hétvégén Székesfehérvár.  
 
 
 
 
 
Kétszázötven fiatal részvételével rendezik meg az Országos Diákparlamentet január 31-e és február 2-a között Székesfehérváron. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoznak  a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről. Az ODP végére a fiatalok - a tanulói jogok érvényesülése érdekében – egy többpontos ajánlást fogalmaznak meg, amely az oktatási döntéshozók elé kerül majd. A részletes programot Mészáros Attila alpolgármester ismertette az Országalmánál rendezett sajtótájékoztatón.

„A rendszerváltás utáni tizedik, Székesfehérváron pedig már a harmadik Országos Diákparlamentet rendezik meg január 31-e és február 2-a között. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy 2014 és 2017 után 2020-ban is a városunk adhat otthont ennek a nagyon fontos tanácskozásnak. Ma az ODP a legfontosabb fórum, ahol a köznevelésben tanuló fiatalok a fenntartókkal és a szakminisztériumokkal tudnak egyeztetni az őket érintő kérdésekről.”
– fogalmazott a sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester.

Mint mondta, a háromnapos szakmai tanácskozásra 250 fiatal érkezik Budapestről és a megyékből. A Polgármesteri Hivatal munkatársai az elmúlt hetekben igen intenzív szervezőmunkát végeztek, hogy biztosítsák a fiatalok utaztatását, elszállásolását, étkeztetését és a részvételét a programokon.

Az ODP első fontos eleme a péntek délutáni nyitó plenáris ülés lesz a Vörösmarty Színházban, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében részt vesz Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Fontos napirendi pontként a 2017-ben Fehérváron létrejött Országos Diáktanács négy tagja fog beszámolni arról, hogy az ODT az elmúlt három évben milyen munkát végzett el, és mi valósult meg a 2017-es ODP-n megfogalmazott 50 pontos ajánlásból. Az eddigi információk szerint a javaslatcsomag jórészt realizálódott a köznevelésben, beleértve például az ingyenes nyelvvizsgát és  az előrehozott érettségit. Fontos, hogy az EMMI partner volt ebben, és az ODT tagjai rendszeres államtitkári egyeztetéseket folytattak a javaslataik megvalósításáért.

A megnyitó után pénteken négy fórummal folytatódik az ODP, érintve a köznevelést, a szakképzést, a felsőoktatást és az idegen nyelvi képzést. A fiatalok előzetesen kiválaszthatták, hogy mely fórumon kívánnak részt venni, jelen lesznek továbbá a fenntartók és a minisztériumok képviselői is.

A szombati nap a szekcióüléseké, a fiatalok 18 szekcióban fognak dolgozni. Négy téma lesz:  a diákönkormányzatok tevékenysége, a diákönkormányzatok kommunikációja, az iskolai és kollégiumi konfliktuskezelés és a csapatszervezés, de tárgyalnak az elmúlt ősszel rendezett, megyei szintű Diákparlamentekről is. A nap végén minden szekcióból kiválasztanak egy főt, az így megalkotott csapat szombaton este összeül, és megfogalmazza az ODP többpontos javaslatcsomagját. Vasárnap a záró plenáris ülésen döntenek az ajánlásról, melyet ezután eljuttatnak a szakminisztérium számára.

Szombaton nyílik lehetőség arra is, hogy a fiatalok ismerkedjenek Székesfehérvárral, egy városismereti verseny keretében járják majd végig a Belvárost.

„Az elmúlt két Országos Diákparlament szakmailag és a rendezés tekintetében is sikerrel zárult. Bízom abban, hogy hasonlóan alakul az előttünk álló hétvége is. A fiatalok nagyon várják, nagyon készülnek!”
– fogalmazott az alpolgármester. Köszönetét fejezte ki a diákmunkát segítő pedagógusoknak és azoknak a fiataloknak, akik segítenek az ODP gördülékeny lebonyolításában. 

–    Vége

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.