Támogatás székesfehérvári diákoknak

2020.01.30. 16:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 30. (csütörtök)
Nyolcvanhárman részesülnek Tóth István – Tóth Terézia ösztöndíjban. Galéria
 
 
 
 
 
 
Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Tóth István – Tóth Terézia ösztöndíjakat. A támogatásban részesülő székesfehérvári általános és középiskolásokat, illetve felsőoktatásban tanulókat a Városháza Dísztermében köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A nyolcvanhárom díjazott egy éven keresztül kap havi 5.500 és 12.000 forint közötti összeget tanulmányai támogatására.


Átadták a Tóth István - Tóth Terézia tanulmányi ösztöndíjakat. A Tóth házaspár az 1930-as gazdasági válság idején vándorolt ki Kanadába. Magyarságát és hazaszeretetét megőrizve a szülővárosra hagyta vagyonát. A közalapítvány azon székesfehérvári diákokat támogatja, akik jó tanulmányi eredményt értek el és anyagi, családi körülményeik miatt az ösztöndíj sokat számít ahhoz, hogy megfelelően folytathassák a tanulmányaikat.

A jelentős alaptőke ellenére a kamatok évek óta nem fedeznék a hagyatéki és alapítói célok teljesülését, ezért Székesfehérvári Önkormányzata saját költségvetéséből járul hozzá, hogy minél több diáknak nyújthassanak támogatást. Mint azt Fűrész István, a kuratórium elnöke elmondta, a város támogatása mellett két magánszemély is mecénásként állt a jó ügy mellé. Köszöntőjét a könyvtár- és múzeumszervező Széchényi Ferenctől és egy Ószövetségből vett idézettel zárta. „Ne vond meg a jót attól, akit ez megillet!” A jó adott esetben nem maga az ösztöndíj, hanem a tanulás lehetősége, és ezt a jót kell támogatni, hangsúlyozta a kuratórium elnöke.

Ez az ösztöndíj szívből jövő adomány, hiszen egy házaspár indította útjára messze szeretett városuktól azért, hogy segítsenek a mindenkori székesfehérvári ügyes, tehetséges diákoknak, mondta dr. Cser-Palkovics András. „Mindannyian büszkék lehetnek arra a teljesítményre, amelyet a tanulmányaik során elértek.” – hangsúlyozta köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere.

A kuratórium az alkalmazott értékelési, pontozási rendszerrel most is arra törekedett, hogy az ösztöndíj a nehezebb helyzetben levők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben levőket is. A diákok egy éven keresztül, havonta részesülnek 5.500-12.000 forint közötti ösztöndíjban. A fiataloknak pályázniuk kellett, idén nyolcvanhárman részesültek pozitív elbírálásban.

Az átadó különlegessége volt, hogy ebben az évben az ösztöndíjasok köszöntötték műsorral a társaikat, és köszönték meg a támogatást. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói Novák Aporka Telemann a-moll szonátájának I. és II. tételét szólaltatta meg furulyán, míg Philippe Gaubert Nocturne et Allegro Scherzo művét Pintér Bernadett fuvolista adta elő.

A műsor után az ösztöndíjak ünnepélyes átadása következett. A Tóth István - Tóth Terézia ösztöndíjra összesen nyolcvanhat pályázat érkezett, amelyből nyolcvanhárom nyert támogatást. A Városháza Dísztermében tartott ünnepségen öt általános iskolás, ötven középiskolás és huszonnyolc felsőfokú oktatásban tanuló diák vehette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől az ösztöndíjról szóló dokumentumot.

A eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.


 fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.