Már csak 100 nap a Giroig

2020.01.30. 19:38
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. január 30. (csütörtök)
Rózsaszínbe borult a Városháza
 
 
 
 
Száz nappal a 103. Giro d’Italia országúti kerékpárverseny magyarországi „Nagy Rajtja” előtt – és százkét nappal a székesfehérvári rajt előtt – rózsaszín díszvilágítást kaptak a rajt- és célvárosok nevezetes épületei, ezzel is hirdetve a Giro ünnepét. A Rózsaszín Fények Éjszakáján Székesfehérváron a Városháza úszott az emblematikus rózsaszínben.
 
 
 
A Rózsaszín Fények éjszakáján az épületek megvilágítása, 100 nappal a Giro d’Italia rajtja előtt igazi olasz tradíció. Ilyenkor az útvonalban szereplő városok közül számos helyszínen egy-egy település jelentős épületét öltöztetik rózsaszínbe.
 
Mint az köztudott, a Giro d’Italia idén május 9-11. között Magyarországról rajtol. A versenyzők Budapestről indulnak, és a háromhetes országúti kerékpárverseny első három szakaszára hazánkban kerül sor Budapest, Esztergom, Győr, Székesfehérvár, Keszthely és Nagykanizsa érintésével, hogy csak a legnagyobb településeket említsük. A mezőny tulajdonképpen már május 7-én délután bemutatkozik, amikor a budapesti Hősök terén kerül sor a csapatbemutatóra.
 
Az útvonalon lévő települések közül Olaszországban, és természetesen Magyarországon is, sok város kapcsolódik be ebbe a szép kezdeményezésbe. A Nagy Rajt, a Grande Partenza felvezető eseményei közül ebben az esztendőben az első hivatalos programra január 30-án került sor, amikor a Városligeti Műjégpálya, a Puskás Ferenc Stadion és a Vajdahunyadvár, valamint 17 város egy-egy emblematikus épülete is díszkivilágítást kapott. Ez alól természetesen magyarországi szakasz-rajtvárosként Székesfehérvár sem lehetett kivétel.
 
A Giro d’Italia hivatalos színében, rózsaszínben pompázó Városháza épülete előtt Mészáros Attila alpolgármester azt mondta, óriási megtiszteltetés, hogy Székesfehérvár lehet a Grande Partenza egyik szakaszának rajthelyszíne. „Az elmúlt hónapokban sokat egyeztettünk a fehérvári kerékpáros és civil szervezetekkel, valamint az intézményfenntartókkal annak érdekében, hogy minél színesebb programokkal készülhessünk május 11-ig. Szervezünk majd különböző sport- és kerékpáros aktivitásokat, és lesz számos kulturális program is a különböző korosztályokat megszólítva, mégis azt gondolom, hogy az olaszos hangulat igazán május 10-én, vasárnap köszönt majd be a városban, amikorra egy igazi fiesztával szolgálunk. Reméljük, minél többen kilátogatnak majd vasárnap is, hogy másnap együtt várjuk a Nagy Rajtot.” – tette hozzá az alpolgármester.
 
 
 
 
 
A rózsaszínbe borult Városházáról készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.