Plenáris üléssel kezdte meg munkáját az Országos Diákparlament

2020.01.31. 20:25
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 202. január 31. (péntek)
 
 
 
 

A nyitó plenáris üléssel megkezdődött a 2020. évi Országos Diákparlament Székesfehérváron. A háromnapos programra 212 megyei küldött érkezett pénteken. A Vörösmarty Színházban rendezett megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a fiatalokat, majd dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár adott tájékoztatást arról, hogy a ma este megjelenő, új Nemzeti Alaptanterv készítésekor figyelembe vették az ODP által 2017-ben készített, 50 pontból álló ajánlást is.


Tizedik alkalommal rendezik meg az Országos Diákparlamentet, és ebből harmadik alkalommal ül össze az általános és középiskolás fiatalok által alkotott testület Székesfehérváron. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoznak a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről. Az ODP végére a fiatalok - a tanulói jogok érvényesülése érdekében – egy többpontos ajánlást fogalmaznak meg, amely az oktatási döntéshozók elé kerül majd. Az országos rendezvény fő témái között az eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű érdekképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás témakörei szerepelnek.

Az ODP péntek délutáni megnyitójára több, mint 200 küldött érkezett a Vörösmarty Színházban rendezett plenáris ülésre. Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy városunk immár harmadik alkalommal látja vendégül az országos rendezvényt. A következő napokban a fiatalok az őket érintő kihívásokkal és lehetőségekkel foglalkoznak majd, közösen tanulva a demokráciát, és közösen képviselve városaikat, iskoláikat, generációjukat. „Egy a fontos, hogy ne rólatok, ne felettetek, hanem rólatok és veletek együtt szülessenek döntések. Erre az Országos Diákparlament kiváló lehetőséget nyújt.” - mondta dr. Cser-Palkovics András.

A plenáris ülést dr. Maruzsa Zoltán köznevelésérét felelős államtitkár nyitotta meg. Beszámolt arról, hogy az Országos Diáktanács, amely az Országos Diákparlament ülései között működik, nagyon jól strukturált munkát végezett a szakminisztérium munkatársaival közösen. A Tanács 19 alkalommal ülésezett az elmúlt három évben. Ennek köszönhetően a 2017-es ODP-n megfogalmazott 50 pontos javaslatcsomag jórészt realizálódott a köznevelésben, beleértve például az ingyenes nyelvvizsgát és az előrehozott érettségi kibővítését. Az államtitkár elmondta, 30 ajánlás teljesült, 11 olyan ajánlási pont van, amelynek a teljesítése folyamatban van - ezek leginkább a szakképzéssel kapcsolatos ügyek -, 1 ajánlási pont nem igazgatási kérdés volt, és mindössze 8 olyan pont volt az ötvenből, ahol nem egyeztek a vélemények, de ezekben is konstruktív beszélgetéseket folytattak a felek egymással. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a ma esti Magyar Közlönyben jelenik meg a módosított Nemzeti Alaptanterv, amely tartalmazza a diákok kéréseit is.

„A fiatalok elvetemültek és semmire kellők. Soha nem lesznek olyanok, mint a régi idők fiataljai.” - kezdte köszöntőjét a fiatalokért felelős helyettes államtitkár.  Ezt a feliratot háromezer évvel ezelőtt vésték fel egy kőtáblára az akkori „boomerek” Babilonban, mondta Rácz Zsófia, aki felhívta a figyelmet: annak érdekében, hogy a mai fiatalokat ne érje ilyen jelző, szükség van a kritikus, felelős gondolkodásra és a határozott érdekképviseletre.

A köszöntőket követően a plenáris ülés a napirendi pontok elfogadásával, tisztségviselők választásával folytatódott. Majd egy rövid szünetet követően az Országos Diáktanács volt és jelenlegi tagjai: Kovács Domokos, Turi Ádám, Lajer Bettina és Szilas Kincső Natália számoltak be a tanács elmúlt hároméves munkájáról, ismertették az elért eredményeket, szóltak a tanács működési szabályáról és a következő tanácstagokra váró feladatokról is. Az eredmények között az államtitkár által ismertett pontok mellett kiemelték a Diákönkormányzati Kisokos 3.0 kiadványt is, amely részletes segítséget és tájékoztatást nyújt a diákok kötelességeiről és jogairól egyaránt.

A péntek este négy fórummal folytatódott, érintve a köznevelést, a szakképzést, a felsőoktatást és az idegen nyelvi képzést. A fiatalok előzetesen kiválaszthatták, hogy mely fórumon kívánnak részt venni,  ahol párbeszédet folytatnak a fenntartók és a minisztériumok képviselőivel is.

A szombati nap a szekcióüléseké, a fiatalok 18 szekcióban fognak dolgozni. Négy téma lesz: a diákönkormányzatok tevékenysége, a diákönkormányzatok kommunikációja, az iskolai és kollégiumi konfliktuskezelés és a csapatszervezés, de tárgyalnak az elmúlt ősszel rendezett, megyei szintű Diákparlamentekről is. A nap végén minden szekcióból kiválasztanak egy főt, az így megalkotott csapat szombaton este összeül, és megfogalmazza az ODP többpontos javaslatcsomagját. Vasárnap a záró plenáris ülésen döntenek az ajánlásról, melyet ezután eljuttatnak a szakminisztérium számára.

Az ODP első napján készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.