Szekcióülésekkel folytatódott szombaton az Országos Diákparlament

2020.02.01. 11:46
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. február 1. (szombat) 
Készül a többpontos javaslatcsomag az oktatási döntéshozók számára.  Galéria  
 
 
 
 
Szekcióülésekkel folytatta szakmai munkáját a Székesfehérváron ülésező Országos Diákparlament. A fiatalok tárgyaltak többek között a diákönkormányzatok működéséről és kommunikációjáról, a konfliktuskezelésről és a közösségépítésről. Az ODP vasárnap zárul, addigra a résztvevők megfogalmazzák azt a többpontos javaslatcsomagot, melyet az oktatási döntéshozók elé terjesztenek majd.

212 fiatal küldött érkezett pénteken Székesfehérvárra hazánk minden pontjáról, hogy részt vegyen az Országos Diákparlament háromnapos ülésén. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fórumán a résztvevők plenáris üléseken, fórumokon és szekcióüléseken tanácskoznak a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről.

Az eddigi tapasztalatokat és a folyamatban lévő munkát Mészáros Attila alpolgármester értékelte sajtótájékoztatón a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumában, amely a szekcióülések egyik helyszíne. Mint mondta, a pénteki nappal jól indult az ODP, elfogadták az ügyrendet, az esti fórumokon pedig látszott, hogy a delegáltak felkészülten érkeztek Székesfehérvárra. A közneveléssel kapcsolatos fórum nyúlt a leghosszabbra, nem sokkal 23 óra után ért véget. A legforróbb téma az új Nemzeti Alaptanterv volt, melynek alapján fontos változások lépnek életbe a következő tanévtől, felmenő rendszerben, de beszéltek a fiatalok az intézmények állapotáról, az óraterhelésről, a mindennapos testnevelésről is. „Nagyon örülök annak, hogy az oktatási döntéshozók a legmagasabb szinten képviselték magukat, jelen voltak minden fórumon, így a fiatalok első kézből kaphattak információkat.” – fogalmazott az alpolgármester.

A nyitó napot követően szombaton a szekcióülések következtek a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Szakgimnáziumában, illetve az SzSzC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumában. A résztvevők 18 szekcióra bontva, 10-15 fős csoportokban tanácskoztak négy fontos kérdésről: a diákönkormányzatok tevékenysége, működése, rendezvényszervezés; A diákönkormányzatok belső és külső kommunikációja; Az iskolán, kollégiumon belüli konfliktusok, problémák megoldása; Kell egy csapat, azaz hogyan lesz néhány diákból jól működő szervezet?

A szekcióüléseken a fiatalok megosztották egymással a megyei diákparlamentekről hozott véleményeket, és ajánlásokat, ötleteket fogalmaznak meg. A nap végén a szekcióüléseken kiválasztott tagokból áll össze az a szerkesztőbizottság, amely elkészíti a vasárnapi záró plenáris ülésre a többpontos javaslatcsomagot a szakminisztériumok és az oktatási döntéshozók számára.

Szombaton délután városismereti verseny, este könnyűzenei, szórakoztató rendezvény és táncház is lesz a fiataloknak, míg a kísérőtanárok szakvezetés mellett megnézhetik a Hetedhét Játékmúzeumot és a Réber Gyűjteményt.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–     Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó. Simon Erika


 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.