Ötszáz alkotás grafikákkal, kerámiákkal és textilmunkákkal

2020.02.03. 17:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. február 3. (hétfő)
A művészetis növendékek állítottak ki a Tópartiban. Galéria 
 
 
 
 
Megnyílt a Tóparti Téli tárlata: hagyományosan a Művészeti Szakgimnázium tanulóinak színvonalas grafikáit, kerámiáit és textilműves munkáit láthatja a közönség a hónap közepéig. Összesen félezer alkotás kapott helyet az aulában, a rajzok és a festmények mellett a szakmai munkákkal. Az elkészült alkotások bemutatása nagyon fontos, és minden kiállítást komolyan kell venniük a művészeknek - ezzel a gondolattal nyitotta meg a kiállítást Máder Barnabás porcelántervező, az iskola egykori diákja.


Ma nyílt meg a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium hagyományos szakmai tárlata. A gazdag téli kiállítás a művészetis diákokról szól: minden tagozatos tanulónak megnézhető egy-egy alkotása. A látogatók figyelemmel kísérhetik a grafikus, a kerámia- és a textilműves tanszak diákjainak munkáin a fejlődést, amiben fontos szerepe van a művésztanárok színvonalas szakmai irányításának, illetve a mentorok, mesterek és a diákok között megvalósuló együttműködésnek. Az 500 alkotás nagy részét a rajzok és festmények mellett a szakmai alkotások teszik ki.

"Közösen megállapíthatjuk, hogy egy csodának vagyunk tanúi." - köszöntötte dr. Vizi László Tamásné igazgató a megnyitó közönségét, és a kiállítás anyagát a kreativitás, az esztétikum és a személyesség szempontjából méltatta. 

Máder Barnabás 
porcelántervező művész, a Székesfehérvári Művészek Társaságának nemzetközi szinten elismert tagja, egykori tópartis diák nyitotta meg a tárlatot, aki 23 éve az aula padjain ülő diákok között ült maga is. "Vegyétek nagyon komolyan minden kiállításotokat, ez a legfontosabb!" - ajánlotta a fiatal alkotóknak, majd a bemutatkozás lehetőségének és az otthon, a közelállók körében megrendezett tárlatoknak a fontosságát emelte ki.

Van olyan munka, amelyiken egy diák akár több hétig dolgozott, mondta el Végvári Beatrix, a művészeti tagozat vezetője. A tervezési feladatokban mindig van újdonság az előző éviekhez képest, sokszor igazodnak a diákok érdeklődési köréhez, ami a fiatalok feladatokhoz való kötődését segíti. A kiállított munkák között megjelenik a textiles mintatervezés, vannak papírból hajtogatott térplasztikai tárgyak, vesznek insprációt az építészetből, vannak érzékeny festői produkciók is - és kiállították például a Marie Claire országos pályázatának újrahasznosított kategóriájában elkészített, előkelő helyet elért ruháját, vagy a Szent Koronával kapcsolatos felhívásra készült kerámia pályamunkákat is. 


A kiállítást február 13-ig lehet megnézni az iskola nyitvatartási idejében.


A megnyitón készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                      

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.