Alba Bástya Központ az Irányi Dániel utcában – megújul a családsegítő szolgálat Székesfehérváron

2020.02.05. 13:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. február 5. (szerda) 
Jövő áprilisra készül el a korszerű, összevont intézmény.    Galéria  
 
 
 
 
 
Javában zajlanak a felújítási munkálatok az Irányi Dániel utca 4. számú épületben, ahol innovatív, összevont szociális szolgáltató központot alakítanak ki jövő áprilisra. Itt kap helyet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, amely jelenleg 16 telephelyen látja el feladatait városszerte. A több mint 500 millió forintos, uniós finanszírozású beruházásból létrejövő új intézmény Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ néven fog működni. Az építkezést sajtónyilvános bejáráson nézte meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tisztl Henrik intézményvezető és Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője.

A társadalmi összetartozás erősítése érdekében a fejlesztés célja a helyi szinten elérhető, megfizethető, fenntartható és magas színvonalú önkormányzati közszolgáltatások biztosítása a szociális alapszolgáltatás területén, megteremtve a szolgáltatásnyújtás megfelelő infrastrukturális feltételeit. A helyi szintű humán közszolgáltatások megújítása hozzájárul a lakosság foglalkoztathatóságának javításához, az életkörülményekben rejlő területi különbségek mérsékléséhez, illetve a társadalmi összetartozás erősítéséhez.

Korábban a Kodolányi János Főiskola használta az Irányi Dániel utca 4. számú, utcafronti épületet, amely hosszú évek óta üresen és kihasználatlanul állt. Az önkormányzati tulajdonú ingatlan mostani fejlesztésének eredményeként a szociális ellátások – elsősorban a magasabb szükségletű célcsoport ellátásának – minősége jelentősen javul. A már működő szolgáltatások a város számos pontján található irodákból, helyiségekből egy összevont intézménybe kerülnek, egyedül a Sütő utca 12. szám alatti központi iroda marad a helyén. Létszámbővítésre is lesz lehetőség, a jelenleg 74 fős dolgozói létszám 80 fölé emelkedik az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központban.

„A Család- és Gyermekjóléti Központunk, amely nagyon fontos tevékenységet végez, méltó helyre fog kerülni. Hosszú előkészítés után kezdődhetett el a munka, melyet európai uniós forrásból, a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében tudunk megvalósítani. Ez nem csak az épület felújítását, előadóterem kialakítását, hanem eszközpark és gépjárművek beszerzését is jelenti. Külön öröm, hogy a közbeszerzési eljárást egy székesfehérvári cég, az SHS Építő Kft. nyerte el.” – fogalmazott a projektnyitó rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Tisztl Henrik, a központ vezetője arról beszélt, hogy az egy helyen történő működés szakmai és minőségbiztosítási szempontból is nagy és pozitív előrelépést fog jelenteni. Az új épület lehetőséget ad arra, hogy az észlelő- és jelzőrendszeri koordinatív munkát még jobban megerősítsék, szakembereket hívjanak meg előadóként, támogató környezetet alakítsanak ki az egyszemélyes elbeszélgetésekre, a közösségi, csoportszintű és családi konzultációkra. Jelentősen megkönnyíti majd a szakmai munkát, hogy a társintézmények – a Gyámhivatal, a Munkaügyi Központ és a Kríziskezelő Központ – a közelben vannak.

Halenár István, a kivitelező SHS Építő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az épületet szerkezetkész állapotig szétbontják, majd teljesen megújítják műszaki és energetikai szempontból is. Lesz új villamos- és fűtésrendszer, tetőszerkezet, a pinceszint vizesedése azonban komoly kihívást jelent műszaki szempontból. Az épületet teljes egészében akadálymentesítik.

Az Alba Bástya Központ részére az ügyféltér és a hozzá kapcsolódó helyiségek kialakítása a földszinten történik, ügyfélforgalom csak itt lesz. Az emeleten a Központot kiszolgáló igazgatási, üzemeltetési funkciókat ellátó személyzet kerül elhelyezésre, valamint a szakmai munkát végzők is az emeleti „office” részlegben fognak dolgozni.

Az épületben a terepszintről indulva, félemelet magasságig emelkedve található egy kb. 100 fős nagy előadóterem, mely a fejlesztés után is megtartja funkcióját, biztosítva ezzel a havi rendszerességgel megtartandó kisebb-nagyobb konferenciák, előadások, járási értekezletek, jelzőrendszeri szakmaközi megbeszélések, megyei módszertani fórumok, éves gyermekvédelmi tanácskozások helyszínét.

Az épület felújításán túl új eszközök, a bútorok jelentős része (pl. terek otthonos berendezése, irodai bútorok), berendezési, felszerelési tárgyak, IKT eszközök (pl. asztali számítógépek, laptopok, projektor) beszerzését; a külső terekhez kapcsolódó új tárgyi eszközök (játszóeszközök) beszerzését; valamint új járművek beszerzését kívánják megoldani.

A projekt keretében 2 darab gépjárművet szereztek be, melyeket az Alba Bástya Központ már múlt évben használatba vett. Az idei évben 6 darab kerékpárt is vásárolnak.

A projekt a tervek szerint 2021. április 30-ig fejeződik be.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó. Simon Erika

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.