65-ös jubileum székekkel

2020.02.06. 14:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. február 6. (csütörtök)
Két kiállítás is nyílt a Vörösmartyban. Galéria
 
 
 
 
Különleges kezdeményezés mozdította meg Székesfehérvárt: a 65 éves Vörösmarty Szakközépiskola a város legkülönbözőbb pontjairól kölcsönkért székek kiállításával tiszteleg az intézmény fejlődése és a szakképzés sokszínűsége előtt. A tárgyakat intézmények, az iskola partnerei és magánemberek ajánlották föl – a Luca és a Thonet széktől a csővázasokon át a polgármesteri székig mintegy hetven ülőalkalmatosságot állítottak ki. Az intézményben iskolatörténeti tárlatot is avattak, a kezdeteket bemutató eszközökkel, emlékekkel. 


A 65 éves Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendhagyó tárlattal ünnepli a jubileumi évet: székkiállítást rendeztek, amely a történetiség, a fejlődés mellett az oktatott szakmákban rejlő kreativitást és sokszínűséget is jelképezi. Szépné Holczer Piroska igazgató köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kiállítást: a kezdeményezés megmozgatta az egész várost – a Szakképzési Centrum tagintézményeinek, a képzőhelyeknek, a partnereknek, fehérvári intézményeknek, felajánlóknak, kollégáknak és diákoknak az összefogásában valósult meg. Küldött széket a színház, a művházak, iskolaigazgatók, illetve a polgármesteri szék is helyet kapott a tárlatban.

A kivételes tárlatot Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója köszöntötte: az iskola 65 éve a múltat, a jelen kiállítás résztvevői a jelent, a modern műanyag székek pedig a jövőt szimbolizálják az intézmény életében, mondta. A rohamosan csökkenő gyereklétszám néhány éve komoly gondot okozott, de a kollégák munkájának köszönhetően ez a tendencia megállt, sőt, megfordult: idén már van szakgimnáziumi és technikusi osztály is, mondta. A székkiállítás azért is érdekes, mert felhívja a figyelmet egy olyan ágazatra, amely az új szakmai struktúrában még nem létezett néhány évvel ezelőtt. A fa- és a bútoripari ágazat megvalósul: az iskolának pedig nemcsak helyben, hanem országosan is van jövője, minden egyéb területen is, fogalmazott.

A szokatlan műfajú kiállítás megrendezését méltatva dr. Cser-Palkovics András polgármester gratulált az intézményben folyó szakmai munkához, ami a szakképzés helyének és fontosságának a tudatosításában is nagy szerepet tölt be: „Pontosan tudjuk, hogy mekkora energia kellett és kell ahhoz, hogy hosszú évek teljesen más üzenetei után végre a szakképzés visszakaphassa azt, ami egy társadalomban meg kell, hogy illesse.” A polgármester személyes vonatkozású történetei közül azt osztotta meg a látogatókkal, hogy nagyapja faesztergályos mesteremberként dolgozott, ezért a kiállítás fa bútorai különösen közel állnak hozzá, és régi élményeket idéznek fel benne. A székek továbbá szellemi munka mellett a beszélgetéseket, az emberek közötti kapcsolatot is jelentik, így különösen fontosak az emberek életében, tette hozzá.

Szemerey Tamás
, a Soproni Egyetem tudományos főmunkatársa szakmai érdekességeket osztott meg a megnyitó közönségével, összefoglalva a szék körülbelül négyezer éves történetét, annak kiemelkedő állomásaival. A régi, de a mai napig élő technológiák bemutatására először az ácsolt Luca székét mutatta föl, a minőségi famegmunkálás hőskorából. Beszélt a fejlődést eredményező kényelmi és a praktikum igényéről, amelyek a formai és technológiai változásokhoz vezettek. A példák sorában ott volt a ’900-as évek elejéig 40 milliós eladású Thonet szék, Breuer Marcell csővázas széke, Alvar Aalto finn építész újítása, illetve a székesfehérvári Keszei és Társa, amely 1884-es megalakulásával az ország egyik első hajlítottbútor-gyára volt.  

A Vörösmartyban iskolatörténeti kiállítás is nyílt a jubileumi évfordulón: a szakmák eszközei, a 65 évvel ezelőtt használt tankönyvek, tárgyak, eszközök között korabeli iskolapadok, és még kollégiumi emeletes ágy is helyet kapott.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                        

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.