Honvédelmi szakkörösök a Városházán

2020.02.10. 14:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2020. február 10. (hétfő)
 
 
 

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI Honvédelmi szakkörösei tettek látogatást a Városházán. A 40 fiatalból álló csapatot Mészáros Attila alpolgármester és Deák Lajosné önkormányzati képviselő kalauzolta végig a házon. Ahogy a szakkör vezetője Szabó Anita Margit gyógypedagógus elmondta a látogatásuk célja az volt, hogy a gyerekek közelebbről megismerhessék a városvezetők munkáját, munkahelyét, mivel ez fontos részét képezi a hazafias nevelésnek.
 
 
2014 óta működik az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben Honvédelmi szakkör. A foglalkozásokkal az iskola célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok érdeklődését a honvédelem felé irányítsák és megtanítsák számukra, hogy bár előfordulhat, hogy egészségügyi vagy fizikai adottságaik miatt nem alkalmasak katonának, mégis ők is tehetnek szeretett hazájukért.
 
Szabó Anita Magdolna szakkörvezető elmondta, hogy az egészséges identitás kialakítása multidiszciplináris, amely magába kell, hogy foglalja az egészséges életmód kialakítását, amely szorosan egybefügg a testi, szellemi egészséggel, az összetartozás, hovatartozás érzésével, a hazaszeretet kialakításával. „Fontos, hogy társadalmunkban egyenlő esélyekkel induljanak a fiataljaink. Így a szakkör programjában ügyelünk arra, hogy kiterjedjen azon gyermekekre, diákokra, akik testi, szellemi adottságaik korlátai miatt a Honvédség kötelékeit nem erősíthetik, ellenben a hazáért tett cselekedeteikkel példát mutathatnak összetartásból, csapatszellemből.” – emelte ki a gyógypedagógus, ki hozzátette a mai látogatás is a nevelési terv szerves része, hiszen a városvezetőinek munkáját, munkahelyét láthatják a fiatalok testközelből.
 
A gyerekeket Mészáros Attila alpolgármester fogadta a Városháza Dísztermében, majd kalauzolta körbe őket az épületben, együtt nézték meg például a Szent korona hiteles másolatát is. Az alpolgármester a fiataloknak a város és a városháza történetéről mesélt, valamint kiemelte és megköszönte a Honvédelmi szakkört működtető intézmény és pedagógusok munkáját: „Székesfehérváron a honvédelem fontosságáról túl sokat nem is kell beszélnünk, hiszen hosszú évszázadok óta katonaváros vagyunk. Így van ez a mában is: az elmúlt hónapok döntései alapján Székesfehérvárra költözik a Magyar Honvédség Parancsnoksága is.”
 
A szakkörösök a következő időszakban ellátogat majd a várpalotai Thury várba, részt vesz a március 15-i megemlékezésen, valamint beneveztek egy katasztrófavédelmi versenyre is.
 
 
 
 
 
A látogatás képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.