Nem hagyományos, retrospektív tavaszi tárlat

2020.05.15. 10:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. május 15. (péntek)
Tegnap este nyílt meg az ASZMH45. Galéria
 
 
 
 
Tizenkét művész munkáiból nyílt meg tegnap este az ASZMH45 jubileumi tárlata, amit a galéria ablakából, este kivilágításban nézhetünk meg. A kiállítást dr. Arató Antal ajánlotta a közönségnek azzal, hogy most még nagyobb szükségünk van a műalkotások befogadásában rejlő „kéznyújtásra”, a művészet által megteremtett közösségi életre. A nem hagyományos, retrospektív tavaszi tárlatról azt mondta: az alkotások egységét, párbeszédét a hely szelleme teremti meg. 


Deák Péter, Ef Zámbó, Hegedűs 2 László, Horváth János, Kiss Dániel, Kohut Mihály, M. Hirsch, Matl Péter, Miklós János, Pinke Miklós, Szentes Ottokár és Ujházi Péter műveivel nyílt meg tegnap este A Szabadművelődés Háza 45 éves jubileumi kiállítása – festményekkel, fotókollázzsal, grafikával, szitanyomattal, szobrokkal. A rendhagyó tárlatot a művház üvegablakán keresztül lehet megnézni, ami este 8 órától csodás élményt kínál a tér megvilágításával.

Visszaemlékező köszöntőjében Magyarits András címzetes igazgató elmondta, hogy a kezdetek legelső teendői között kiállításokat szerveztek, például Budapestről is kértek képeket fotóművészek alkotásainak a bemutatására, illetve jöttek a fiatal festőművészek, grafikusok, az avantgardisták, akik között számos fehérvári alkotó is volt. Az örömét fejezte ki, hogy ez a vonal a jelenben is folytatódik: „Ez a galéria igen jelentős tevékenységet végzett 45 év alatt. Ha megnézzük a jeles magyar művészek munkásságát, nem egy volt nálunk kiállító, közülük pedig többen Kossuth-díjasok.” Ujházinak a Fehérvár ostroma című, a legutóbbi önálló kiállításon és a kiadványban, illetve a jelen tárlaton szereplő, az online közvetítésen éppen mögötte látható képéről például elmesélte, hogy egyszerűen elhozta magával a pártiskola raktárából, azóta van a művelődési ház tulajdonában. Az utókornak a kép történetét az alkotás hátulján olvasható dokumentum őrzi meg.

A műalkotások szemlélése, még ha csak néhány percig tart is, megérinti a befogadót, és a titkokat rejtő alkotások a miénk lesznek, felszínre hozva a bennünk lévő vágyakat, a ki nem mondott érzéseket. Az alkotói kompetencia így egy baráti kéznyújtás, kézfogás – fogalmazta meg dr. Arató Antal. Az elmúlt időszak a szűkebb környezetre korlátozta az életünket, így még nagyobb öröm fogadni ezeket a „kéznyújtásokat”, amelyek régi ismerősöktől jönnek. A képekkel, szobrokkal már találkozhattunk korábbi tárlatokon; akiknek ez első találkozás lesz, azoknak a bemutatkozás örömét és kíváncsiságát kínálják a művek. Ma még nagyobb szükségünk van a művészet által megteremtett közösségi életre – ajánlotta a kiállítás megtekintését, és azt a reményét fejezte ki, hogy hamarosan közvetlen kontaktust teremtve is találkozhatunk az alkotásokkal, megérinthetjük a festmények rusztikus felületét, megsimogathatjuk, körbejárhatjuk a szobrokat a látvány esztétikai élménye mellett.

A tárlatnak nem lehetett célja valamilyen művészeti koncepció, irány megfogalmazása, kialakítása – a Perényi László által képviselt legfőbb kurátori szempont az volt, hogy kívül is jól látható, nagyméretű alkotások kerüljenek a galériába. Ami összeköti őket, az a hely szelleme, illetve hogy az alkotók többsége Fejér megyében, Fehérváron él, a Fehérvári Művészek Társaságának a tagja, vagy a ház által szervezett fafaragó művésztábor résztvevői, mondta a címzetes könyvtárigazgató. A kiállított művek egységbe szerveződtek, párbeszédbe kerültek a térben, „jóízűen feleselnek egymással”, és bepillantást adnak a kortárs művészetbe – dr. Arató Antal egy nem hagyományos, retrospektív tavaszi tárlatnak titulálva ajánlotta a közönségnek az ASZMH45-öt. A végszóban egy fontos tanulmány is szóba került, ami a művészeteknek az egészségre gyakorolt jótékony hatását emelte ki.

A megnyitón Mohai Tamás játszott gitáron, majd a sötétedéstől audiovizuális esttel, a MéhKas Dia Projekt épületvetítésével folytatódott az ünneplés.


A megnyitóról készült fotók letölthetők a Galériából!

                                  

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.