Belvárosi kultúrpiknik a nyári hétvégéken

2020.06.20. 21:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. június 20. (szombat)
 
 
 
 
 

A hosszú bezártság után lassan újra megtelik élettel a belváros, ahol a nyári hétvégéken már programok is várják a járókelőket. A tervek szerint július utolsó hétvégéjétől kezdve, szombatonként színészek, zenészek, táncosok, énekesek szórakoztatják a közönséget, akik „portyázó” hagyományőrző csapatokkal is találkozhatnak, de a város jelképei, az óriásbábok is tiszteletüket teszik a Fő utcán. A „főpróbát” ma délután tartották, nagy sikerrel – folytatás a jövő héten, azután pedig augusztus 15-ig minden szombaton láthatók az előadások.


Az időjárás ugyan néha cáfolja a naptár jelzését, de kétségtelen tény: nyár van. És ha nyár van, akkor programoknak is kell lenniük. Idén talán még inkább igény van a hétvégi kikapcsolódásra, szórakozásra, amelyre a járványhelyzet korlátozásainak fokozatos enyhítése lehetőséget teremt Székesfehérváron is: ha nem is a megszokott formában, de ismét lesznek programok a nyári hétvégéken.

A június utolsó szombatján, június 27-én induló Művészkorzó program „főpróbáját” ma tartották. A hideg és szeles idő ellenére is sokan választották délutáni programnak a sétát Székesfehérvár Belvárosában. Bár június 20-át írunk, bizony elkéltek a meleg ruhadarabok, de voltak olyan bátrak is, akik a naptár szerint fagylalttal a kezükben nézték végig az öt órakor kezdődő zenés-táncos műsort a Városház téren. A Székesfehérvári Balett Színház a Bohócok és a Blablabla című előadásaival, és a Fehérvár Hangja döntősei, Gyánó Huba és Papp Rebeka ismert slágereket énekelve hangjukkal, gitárjátékukkal és mosolyukkal melegséget loptak a szívekbe. Hat órától a Fejér Baranta HSE vette át a terepet. A hagyományőrző csapat két helyszínen, a Városház téren és a Hotel Magyar Király előtt tartott bemutatót. Az íj használata, a karddal és szablyával vívott közelharc mellett a kard- és zászlóforgatás művészetét is megismerhette a közönség, és azt is megtudhatták, hogy egy ostorral akár 15 féleképpen is lehet csattintani. A szombati „főpróba” a Zichy ligetben a Zenepavilonban tartott minikoncerttel zárult. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar két szólistája, Selmeczi Gábor koncertmester és Burján Gabriella, a szekund szólam vezetője Bartók Béla 44 duó hegedűre sorozatából játszott részleteket. A Belvárosban sétáló közönség mindhárom időpontban mindhárom helyszínen lelkes tapssal köszönte meg a produkciót.

Június utolsó hétvégéjétől kezdve augusztus közepéig a belvárosban járókat szombatonként 17.00 órától lepik meg a művészek a Városház téren: színészek, énekesek és táncosok, a város művészeti intézményeinek, csoportjainak tagjai, és a tehetségkutató versenyeken megismert fiatalok érkeznek a térre, ahol minden alkalommal más-más művészeti ág képviselői mutatják be műsorukat. Este hattól a történelemben kalandozhatnak a városban járók: hagyományőrző csapatok „portyáznak” majd a Fő utcán, bemutatókat is tartanak, és elkísérik az érdeklődőket a másik helyszínre. Este hét órától a zenekedvelőket várják a Zichy ligetben, a Zenepavilonban játszanak majd a muzsikusok, kisebb formációkban. A nyáresti dallamokat akár a magukkal hozott takarókon pihenve, piknikhangulatban is hallgathatják itt a vendégek.

Székesfehérvár nyáron elképzelhetetlen a történelmi óriásbábok nélkül, így természetesen az Árpád-házi királyokat idéző méltóságteljes alakok is megjelennek a Fő utcán. Mindig más és más bábbal találkozhat majd a közönség, „akikkel” közelebbről is megismerkedhetnek, és persze fotózkodhatnak is.

A szombatonként látható események részletes programjáról a www.fehervariprogram.hu oldalon, valamint a Fehérvári Programszervező Kft. hivatalos Facebook-oldalán tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

A "főpróbán" készült fotók letölthetőek a Galériából.                                                            - Vége -


fotó: Molnár Artúr
szöveg: Fehérvári Programszervező Kft; Csordás Csilla

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.