Fejlesztés támogatással a versenyképesség növeléséért

2020.06.22. 16:24
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. június 22. (hétfő)
 
 
 
 
 

Elsőként Székesfehérváron adták át a helyszínen, azaz a támogatott vállalkozás székhelyén azt az együttműködési megállapodást, amely a versenyképesség-növelő támogatásról szól. A dokumentumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át ma ünnepélyes keretek között a Fehér Ablak Kft. ügyvezető igazgatójának, Sipos Péternek.


A magyar kormány versenyképesség-növelő támogatási programja az Európia Bizottság azon döntésén alapszik, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus hatásainak ellensúlyozására. A támogatási program célja, hogy segítséget nyújtson a járványidőszak által hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok számára, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását. A támogatásról szóló első együttműködési megállapodást Székesfehérváron, ünnepélyes keretek között adta át ma Szijjártó Péter külügyminiszter a Fehér Ablak Kft. ügyvezető igazgatójának, Sipos Péternek.

„Bizonyos értelemben az ilyen helyzetekben célszerű fejleszteni, hiszen marad az embernek energiája, ideje arra, hogy az újraindulás időszakát felkészülten várjuk, és azt jól és hatékonyan ki tudjuk használni.” – kezdte köszöntőjét Sipos Péter. Mint mondta, nemcsak az idő, hanem a pénzügyi lehetőség is adva volt: „Ahogy a cég alapítója, édesapánk is tanította, a nyereség egy jó részét mindig benntartottuk, így az önerő előteremtése sem okoz problémát. A beruházás nagysága 454 millió 700 ezer forint, amelyhez a magyar állam 227 milli 350 ezer forinttal járul hozzá.” A rendelkezésre álló összegnek köszönhetően megtörténik a központi irodaépület, a fehérvári, valamint a guttamási üzemcsarnok energetikai fejlesztése. A logisztikai hatékonyságot növeli egy nagy teherbírású teherautó utánfutóval, valamint a különböző anyagmozgató berendezések. A gépberuházás mellett most lehetőség nyílik a fehérvári üzemcsarnok bővítésére is. A Fehér Cégcsoport fehérvári családi vállalkozásként indult 25 évvel ezelőtt, és azóta a gazdaság több területén is vezető szerepet tölt be. Székesfehérváron több fejlesztés kapcsolódik a nevükhöz, többek között ők nyerték el, és valósítják meg a Szent István Király Múzeum rekonstrukcióját.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszönetet mondott a fehérvári cégnek a bátorságért, a kezdeményezésért és a felelős döntésért, és az államnak a támogatásért. „Ez a beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy az újrainduló gazdasági versenyben egy jó pozícióból indulhat a fehérvári cég. Fontos kiemelni, hogy 94 dolgozót foglalkoztatnak, 94 családnak jelenti ez a megélhetését. Úgy gondolom, megvalósul a program legfőbb célja és üzenete: Tegyünk egymásért közösen, együtt, hogy városunk, országunk tovább fejlődhessen!”

Fejér megyében 49 cég kap támogatást a kormánytól munkahelymegőrző beruházásokra, amelyek összességében 24,5 milliárd forint értékűek. Ehhez 11 milliárd forintnyi támogatást kapnak, így 7500 munkahely megvédésére nyílik lehetőség. Székesfehérváron 29 vállalat 15 milliárd forint értékben vállalt fejlesztést a következő időszakban, amelyhez 7 milliárd forint támogatást biztosít a kormány, megvédve 3500 munkahelyet.

„A Fejér megyeiek és a székesfehérváriak mindig kivették a részüket a magyar gazdaság fejlesztéséből.” - hangsúlyozta beszédében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a versenyképesség-növelő támogatásokat igénybe vevő 806 vállalat kötelezettséget vállalt arra, hogy 377 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban, ezzel 143 608 munkahelyet védenek meg, amihez 169 milliárd forint támogatást ad a kormány.  „Ezek a támogatások egyedülállóak, hiszen világosan mutatják, hogy az elmúlt tíz év erőfeszítéseinek van eredménye, és nem véletlen, hogy a magyar gazdaság Európa egyik leggyorsabban növő gazdasága. Országunk a legvonzóbb közép-európai beruházási célpont.”  A miniszter egyebek mellett azt mondta, hogy a magyar gazdaság a koronavírus-járvány okozta válság után sem a nemzetközi hitelekre, hanem a magyar emberek munkájára alapozva lesz sikeres, és lesz nyertese a fellendülésnek. Szijjártó Péter szerint ilyen helyzetben beruházásokat bátor vállalatok hajtanak végre, ezért a magyar gazdaságpolitika és gazdaságvédelem fókuszában a beruházások támogatása áll.

Az ünnepélyes eseményen a cég munkavállalói mellett jelen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester és a fehérvári gazdasági élet szereplői is. 

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából. 


fotó: Simon Erika
  

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.